Közélet

Félszáz rendőrt állítanak rá a hálapénzes orvosokra

Csapdával buktatják majd le a hálapénzt elfogadó orvosokat, a Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül már fel is állították azt a főosztályt, amely március elseje után ellenőrizheti az egészségügyi alkalmazottakat. Az 50 fővel létrejött Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztály fókuszában a hálapénz lesz – magyarázta az InfoRádiónak Samu Attila dandártábornok, a Belügyminisztérium sajtófőnöke hétfő délután.

A hálapénz eddig is üldözendő volt, benne volt a büntető törvénykönyvben, így a január 1-jétől hatályos változás nem annak a nyújtását és elfogadását rendeli büntetni, hanem kiterjeszti a korrupciós bűncselekményeknek a körét, nevezetesen a jogosulatlan előny elfogadásával – mondta Samu Attila. A hálapénz ugyanúgy megmarad a korrupciós bűncselekmények körében mint üldözendő, csak a törvényi tényállás egészül ki egy új elemmel.

MÁRCIUS 1-TŐL ALKALMAZHATJÁK A MEGBÍZHATÓSÁGI VIZSGÁLATOT

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) március 1-jétől alkalmazhatja a megbízhatósági vizsgálatot, amely az egészségügyi szolgálati jogviszonyt választókra vonatkozik. Samu Attila kiemelte, hogy egy ilyen vizsgálat elindításához továbbra is ügyészségi jóváhagyás lesz szükséges, és egy emberrel szemben egy naptári évben legfeljebb háromszor lehet vizsgálatot indítani.

NÉVTELEN BEJELENTÉS ALAPJÁN IS INDÍTHATNAK VIZSGÁLATOT

A dandártábornok azt is elmondta, hogy számtalan változata lehet annak, hogy mi alapján kezdeményezheti a Nemzeti Védelmi Szolgálat a megbízhatósági vizsgálatot. Ebbe a körben beletartozhat akár egy névtelen információ is, amely eljut az NVSZ-hez, ugyanakkor a szolgálat dolgozóinak is lehetnek személyes tapasztalataik. Így kalkulálható, hogy melyek azok a területek, amelyek különösen fertőzöttek lehetnek az egészségügy területén.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb