Kikapcs

Modern, friss, fiatalos – bemutatkoznak a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat kiemelt díjazottjai

Három fiatal képzőművész mintegy hetven alkotása került a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum falaira, hogy a ma esti megnyitót és a járványügyi korlátozások miatti zárvatartás feloldását követően az érdeklődők is megtekinthessék Szabó Klára Petra, Kármán Dániel és Gresa Márton egyéni kiállításait. A Solo, Interrealism és Flash című tárlatokat 17 órai kezdettel nyitja meg online módon a múzeum Youtube csatornáján Szabó Noémi, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum művészettörténésze.

Fotó: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

SZABÓ KLÁRA PETRA – SOLO: NŐI NÉZŐPONTON KERESZTÜL MUTATJA BE AZ ÖNTÁRGYIASÍTÁS MEGNYILVÁNULÁSI GYAKORLATAIT

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjas alkotójának, Szabó Klára Petra munkái a női nézőponton keresztül mutatják be az öntárgyiasítás megnyilvánulási gyakorlatait. A kiállítás címe, Solo a művészi magányra és egyedüllétre, a karantén miatti alkotói bezártságra utal. Témaválasztásával a művész saját példáján keresztül, önreflektív módon kérdez rá a női szerepekre, illetve a társadalomban betöltött helyük ambivalenciáira; Szabó Klára Petra önvizsgálata egyfajta mankóként is szolgál a nők általános identitáskereséséhez – írja a múzeum közleménye.

Fotó: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

KÁRMÁN DÁNIEL – INTERREALISM: MŰVEI LEGALÁBB ANNYIRA FESTMÉNYEK, MINT AMENNYIRE GRAFIKÁK

A Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán nemrégiben végzett Kármán Dániel nyerte el 2019-ben a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város és a Magyar Művészeti Akadémia által adományozott Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat. A fiatal alkotó „valóságok közötti útra invitálja” Interrealism beszámoló kiállításának látogatóit. A Rudnay-ösztöndíjas képzőművész kiállított művein olyan képi struktúrákat jelenített meg, amelyek végeredménye legalább annyira festmény, mint amennyire grafika. Hogy melyik, az legyen nézőpont függvénye – mondta el Kármán Dániel. A művész alkotásain tudatosan használja külön rétegként a raszterpontokat; e megoldással egyidejűleg tudja érvényre juttatni a grafikai és a festészeti indíttatást.

Fotó: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

GRESA MÁRTON – FLASH: A HAGYOMÁNYOS REALISTA ÉRTÉKEKET ÉS FESTÉSZETI MÓDOT ÖTVÖZI A DIGITÁLIS KÉPALKOTÁS LEHETŐSÉGEIVEL

Gresa Márton Flash címet viselő kiállításán alkotótársához, Kármán Dánielhez hasonlóan a kettősséget állítja művei középpontjába. A hagyományos realista értékeket és festészeti módot a digitális képalkotás lehetőségeivel ötvözi, így hozva létre új rituálét. A Fiatal Festők Nívódíjával elismert alkotó meglátása szerint a virtuális már nem ellentéte a valóságosnak, ugyanis a virtuális már része a valóságosnak, így a mai kor embere nemcsak kölcsönhatásban van a technikai eszközökkel, hanem gyakran annak világában „éli mindennapjait”.

Fotó: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

A HÁROM ALKOTÓ KIÁLLÍTÁSÁBAN MEGJELENNEK A LEGFRISSEBB HAZAI MŰVÉSZETI TRENDEK

A három alkotó kiállítását, bár egyéni megoldásaik gyökeresen eltérnek egymástól, mégis több aspektus is összeköti – mondta el Képiró Ágnes művészettörténész, a Vásárhelyi Őszi Tárlat és e kiállítások kurátora. Szerinte az idei díjazottak tárlata hasonlóan az elmúlt évekéhez kiváló válogatást mutat be párhuzamosan a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlattal, megjelenítve a legfrissebb hazai művészeti trendeket.

Ma délután 5 órai kezdettel a Tornyai János Múzeum Youtube csatornáján lesz követhető Szabó Klára Petra, Kármán Dániel és Gresa Márton képzőművészek egyéni kiállításainak online megnyitója, melyet itt és itt követhetsz nyomon.

Forrás: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb