Hirdetés
Hirdetés
1.7 C
Szeged
2021, március 6., szombat

Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Közélet Az állatkísérletek szerint hatékony a magyar fejlesztésű Covid-gyógyszer

Az állatkísérletek szerint hatékony a magyar fejlesztésű Covid-gyógyszer

December végén kezdték tesztelni hörcsögökön azt a koronavírus elleni gyógyszert, amit egy négy tagú magyar konzorcium fejleszt – írja az Infostart. Kacskovics Imre immunológus, a konzorcium vezetője, az ELTE Természettudományi Karának dékánja szerint sikeresek voltak az első vizsgálatok, és egyértelműen igazolást nyert, hogy a Richter Gedeon Nyrt. munkatársai közreműködésével fejlesztett szer megóvta az említett állatokat attól, hogy súlyos betegségük alakuljon ki.

A konzorcium által március óta fejlesztett hatóanyag hasonlóan működik, mint a szervezetben a koronavírus hatására termelődő ellenanyag: a vírus úgynevezett tüskefehérjéjéhez kapcsolódva megakadályozza, hogy megfertőzze a sejteket – magyarázza Kacskovics Imre. A készítmény nemcsak megakadályozza a súlyos betegség kialakulását a Covid-pozitív személyekben, de meg is előzi a fertőzés kialakulását.

Forrás: portfolio.hu

ÉV VÉGÉN INDUL A TESZTELÉS EMBEREKEN

Az antitestmolekulának a vírushoz kapcsolódó része nem más, mint az a sejt felszínén található receptor, amihez valójában hozzákapcsolódik a vírus. Vagyis mesterségesen állítják elő a sejtfelszíni receptort, és ennek bejuttatásával úgymond becsapják a vírust, ami nem a sejtekhez fog kapcsolódni, hanem a hatóanyaghoz, semlegesítve azt. Így a gyógyszer azoknál is alkalmazható, akiknél például valamilyen gyógykezelés miatt a védőoltás nem vált ki megfelelő immunitást – emelte ki Kacskovics Imre, majd hozzátette, hogy a készítmény törzskönyvezését hamarosan elindítják az Európai Gyógyszerügynökségnél, amiben egy brit szakértő is segédkezni fog. Az év végén pedig a klinikai vizsgálat, azaz az embereken való tesztelés is elindulhat – mondta végül az ELTE Természettudományi Karának dékánja.

Témába vág továbbá:

Forrás: infostart.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb

- Hirdetés -