Mindenmás

Napi pakk, hétfő: visszatért a hó Szegedre

Winter. Is. Back! Úgy tűnik, úgy tér vissza a tél, mint a jó öreg Terminator bármelyik epizódban, a mai napot egy havas meglepetéssel kezdtük Szegeden. Egyre biztosabb, hogy lesz minimálbéremelés idén is, már csak az a kérdés, hogy mennyi az annyi. Főzd le a kávét, és közben készülj fel a hétfőre a Szeged365-tel!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Pál, Apostol, Bottyán, Harriet, Hendrik, Henriett, Henrietta, Henrik, Palmer, Pável, Péter, Pető, Pósa, Saul – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 147 éve Párizsban megszületett William Somerset Maugham angol író, drámaíró. Legismertebb regényei az Örök szolgaság; Az ördög sarkantyúja és a Sör és perec.
  • 139 éve jött világra Virginia Woolf, az Orlando szerzője.
  • 121 éve megszületett Fekete István író, költő, a Tüskevár és a Vuk szerzője. Jókai mellett, minden idők legolvasottabb magyar írója. Külföldön tíz nyelven, 12 országban, 45 kiadásban jelentek meg könyvei. Fia szerint apja az írásaiból kiérződő antikommunizmus, antiliberalizmus, antikozmopolitizmus és az előbbiekkel szemben álló nemzeti érzés, hazaszeretet, kereszténység, istenhit miatt vált vörös posztóvá a párt által irányított irodalmi vezetés szemében. 1941-ben ő írta minden idők egyik legnagyobb sikerű – és nagy szenzációt kiváltó – magyar filmjének, a Dr. Kovács Istvánnak a forgatókönyvét.
  • 78 éve látta meg a napvilágot Tobe Hooper filmrendező, színész, a Texasi láncfűrészes mészárlás alkotója.
  • 75. születésnapját ünnepli Bereményi Géza Kossuth- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező. Ő írta az Eldorádó és a Megáll az idő f
  • orgatókönyvét, valamint Cseh Tamás, Udvaros Dorottya, Básti Juli, Cserhalmi György, Für Anikó számára is írt dalszövegeket.
  • 73 éves lett Vikidál Gyula színész, énekes, az István, a király Koppánya, valamint a P.Mobil, P.Box, MHV, Boxer együttesek tagja.
  • 72 éve megalakult KGST, azaz a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanács, amely a Szovjetunió, Magyarország, Csehszlovákia, Lengyelország, Bulgária és Románia részvételével jött létre.
  • 55 éves lett Nagy-Kálózy Eszter Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Kossuthkifli és az Eszter hagyatéka szereplője.
  • 40 szál gyertyát fúj ma el Alicia Keys amerikai énekesnő, dalszerző és színésznő. Alicia Augello Cook néven született New Yorkban a népszerű énekesnő, aki főleg az R&B, a soul és a pop műfajában alkotott maradandót.

MA ESTE ISMÉT HAVAZHAT SZEGEDEN

Elő a sapkával, sállal és a szánkóval is: visszatért a télies időjárás és a havazás Szegedre. Hétfőre 7 megyére – többek között Csongrád-Csanádra is – elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ havazás veszélye miatt. Ma reggelre már kaptunk egy kis ízelítőt, de az igazi show az esti órákban jöhet:

LESZ MINIMÁLBÉREMELÉS, DE MÉG NEM TUDNI, MENNYI

A tervezet szerint a minimálbért és bérminimumot 4-4 százalékkal emelné a kormány februártól. Vagyis a minimálbér a jelenlegi bruttó 161 ezer forint helyett 167 400 forint lenne, a bérminimum pedig 219 ezer forint lenne. De a vita még megy.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb