Blog

Geek Girl Blog: otthon, édes otthon, pláne, ha okos! – így teheted ellenállhatatlanná hálószobádat

Otthon, édes otthon, tartja a mondás, és valóban igaz is, hiszen ez az a hely, ahol biztonságban és kényelemben tölthetjük az időnket, ahol megpihenhetünk egy-egy fáradt nap után. Milyen csodálatos lenne, ha ezenfelül megtanulná szokásainkat is, és ki tudná szolgálni igényeinket! Automatikusan vezérelné a fűtést, leoltaná a villanyokat, bezárná helyettünk az ajtókat. Nem, nem egy sci-fi filmben látott futurisztikus képről ábrándozom, hanem az elérhető valóságról, hiszen a mai modern okos otthonok minderre már képesek, sőt ennél is többre!

Fotó: ecovill.hu

A legutóbbi blogbejegyzésben kicsit megnéztük közelebbről, hogyan tehetjük okossá fürdőszobánkat, a mai posztban nézzük meg tüzetesebben a hálószobánkat, ami okos funkciókkal ellátva, garantáltan a pihentető alvás helye lesz!

OKOS ÁGY

Természetesen egy okos hálószoba alapkelléke elsősorban egy okos ágy kell, hogy legyen, ahol úgy aludhatjuk Csipkerózsika álmunkat, hogy ébredést követően nem fáj minden porcikánk. Egy intelligens fekhely vigyáz ránk, amíg alszunk, és elraktároz minden információt alvási szokásainkról: figyeli a vérnyomásunkat, légzésünket, pulzusunkat, de bizonyos eszközök képesek akár arra is, hogy beavatkozzanak például horkolás közben. Az ágy naplózza a benne fekvők testtömegét, monitorozza a környezeti hőmérsékletet, páratartalmat, levegőminőséget és zajszintet.

Fotó: smartify.blog.hu

Az okos ágy egyes típusaiban állítható az ágy különböző részeinek pozíciója, illetve keménysége, amelyeket légtartályokkal és csövekkel, vagy pedig motoros úton szabályozhatunk. És még mindig lehet fokozni a királyi kényelmet: gyártanak már olyan okos ágyakat is, amelyek beépített hűtő- és fűtőrendszerrel rendelkeznek, így képesek dinamikusan beállítani a bennük alvó számára legideálisabb hőmérsékletet.

Ezek után nem meglepő, hogy az ébresztés is sokkal kellemesebb egy intelligens ágyban, mint a hagyományos fekhely melletti fülsértően sípoló óránk. Egy okos ágynál az ébresztés a fények megváltoztatása mellett hangértesítésekkel (időjárás, Google naptár, hírek) is történhet.

Fotó: roadster.hu

OKOS SZEKRÉNY

Az okos szekrény az egyik legnagyszerűbb találmány, ha utálsz például vasalni, vagy csak egyszerűen sosincs időd rá. A modern technológia segítségével egy intelligens gardrób – akár hanggal vezérelve – megérti a neki adott utasításokat, így képes megtisztítani, szárítani, és viselésre felkészíteni a benne tárolt ruhákat, megszünteti a ruhák gyűrődését, eltávolítja a nedvességet és az esetleges kellemetlen szagokat is az anyagból. Mindezek mellett az eltérő ruhatípusokhoz maga mondja meg, hogy mik a legmegfelelőbb tisztítási ciklusok. Sőt, az ezt lehetővé tevő gőztechnológia arra is alkalmas, hogy elpusztítsa a ruhákon lévő baktériumok és kártevők 99,9 százalékát, ráadásul a fertőtlenítő hatása az asztmásokat irritáló polleneket is képes semlegesíteni. Bevallom, hozzá tudnék szokni ehhez a luxushoz a saját otthonomban is!

Fotó: miferfiak.hu

INTELLIGENS TÜKÖR

Nem, sajnos nem attól intelligens egy tükör, hogy szebbnek, fiatalabbnak és vékonyabbnak mutat minket, de ezen kívül tulajdonképpen mindenre is jó! Egy okos tükör képes megjeleníteni az időjárástól kezdve a közlekedésen és naptáron át a legfontosabb hírcsatornáig bármit tulajdonképpen, amelyeket mind a kijelző felületének valamelyik sarkában jelenít meg. Így indíthatunk a reggeli készülődéshez sminkvideókat a YouTube-ról, meccseket vagy koncerteket streamelhetünk a borotválkozáshoz, a szelfizéshez pedig még csak a kezünket sem kell használnunk! Képes arra is, hogy figyelmeztessen reggel a napi találkozókra, és ha kell, taxit hívjon nekünk egy applikáción keresztül. A beérkezett leveleinket ugyanúgy mutatja, mint a napi híreket, a dugókat és a legrövidebb utat az irodába!

Fotó: sanyingmirrorlighting.com

INTELLIGENS SZEMETES

Ha már a hálószobánkban is mindent felokosítunk, miért pont a szemetesünket hagynánk ki? Egy okos szemetes aranyat ér a ház akármelyik helyiségében, hiszen képes rá, hogy automatikusan kinyissa fedelét, és ha tele a szemeteszsák, akkor még azt is becsomagolja, és a helyére csúsztatja a következő üreset, nekünk egy újjal sem kell hozzáérnünk a szeméthez. Sőt, léteznek olyan típusok, melyek a kellemetlen szagokat is elnyelik, amitől tisztább és higiénikusabb környezetet varázsol otthonunkba. A környezetvédelem jegyében pedig egyes típusait olyan funkciókkal is ellátták a szakemberek, amelyeknek köszönhetően segít a szelektív hulladékgyűjtésben is! Sőt, a kamerával, hangszóróval és kijelzővel is ellátott szemetesek megállapítják, mit tartunk a kezünkben, és megmutatják, hová kell azt dobni. Arra is képesek, hogy ha valami több komponensből áll össze (mint például egy műanyag tetővel ellátott papírpohár), akkor jelzik, mennyire szedhető szét és az egyes részek hová kerüljenek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb