Közélet

Rusvai Miklós szerint ha lazít a kormány, áprilisra itt a harmadik hullám

“Ha az egészségügyi szempontokat nézzük, akkor az lenne a célszerű, ha a kormány júniusig, a teljes immunitás kialakulásáig nem oldaná fel a korlátozásokat” – nyilatkozta Rusvai Miklós víruskutató, az MTA doktora az Index.hu-nak. A szakember szerint nagyjából 5 millió embert kellene beoltani a nyájimmunitás eléréséhez.

A VÁRTNÁL LASSABB ÜTEMBEN JÖNNEK A VAKCINÁK

“A vártnál lassabb ütemben érkezhet a Pfizer- és a Moderna-vakcina, de nemsokára megkaphatja az európai uniós engedélyt az AstraZeneca, esetleg a Johnson&Johnson oltóanyaga, a kínai Sinopharmé pedig a magyar jóváhagyást” – magyarázta Rusvai Miklós, aki szerint nyár előtt így sem valószínű, hogy el tudjuk érni a megfelelő átoltottsági szintet. Mint az Indexnek kifejtette, a felsorolt gyártók szállítmányaival együtt is nagyjából a nyájimmunitáshoz szükséges lakosságszám felénél tartanánk.

10 MILLIÓ VAKCINA KELLENE A NYÁJIMMUNITÁSHOZ

Mivel nagyjából 1 millióan szereznek átvészeléses immunitást a fertőzést követően, a víruskutató szerint mintegy 5 millió embert kellene beoltani a teljes nyájimmunitás eléréséhez. Mivel a vakcinák többsége két adagos, így legalább 10 millió vakcinával kell számolnunk az átoltáshoz. Számunkra nem jelent vigaszt, hogy novemberig ennél is nagyobb szállítmányt garantált a Pfizer–BioNTech, ugyanis ősszel már a következő szezonra kell felkészülni a vakcinákkal, nem pedig a mostani hullám jelentette fertőzésveszélyt elhárítani.

RUSVAI SZERINT AZ LENNE A CÉLSZERŰ, HA JÚNIUSIG MARADNÁNAK A KORLÁTOZÁSOK

Rusvai szerint ha az egészségügyi szempontokat nézzük, akkor az lenne a célszerű, ha a kormány júniusig, a teljes immunitás eléréséig nem oldaná fel a szigorú korlátozásokat. “A jelenlegi korlátozások mellett elképzelhetőnek tartom, hogy ne alakuljon ki a harmadik hullám” – zárta gondolatait a szakember.

Forrás: Index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb