Mindenmás

Apa kezdődik? 61 határsértő, egy nap alatt Szegeden és környékén

Az elmúlt egy hét “pangása” után ismét sokan próbálkoztak a környékbeli határvonalakon, az előző 24 órában 61 határsértő próbált meg illegálisan Magyarország területére lépni Csongrád-Csanád megyében. Határrendészeti best of, a rendőrség adatai alapján.

A járőrök január kedd reggel 5:30 és szerda 5:30 között 12 esetben, összesen 39 határsértőt tartóztattak fel:

  • Szeged,
  • Kiszombor,
  • Klárafalva
  • és Kistelek közigazgatási területén, valamint a röszkei autópálya-határátkelőhelyen. Ellenőrzésük során a férfiak szír, afgán, marokkói és iraki állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

Szintén az előző 24 órában történt:

  • Az egyenruhások kedd 11 óra 30 perckor és 16 óra 25 perckor a román-magyar közös ellenőrzés során összesen 12 határsértőt találtak megbújva két török kamionban a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen. A férfiak közül nyolcan afgán, míg társaik pakisztáni állampolgárnak vallották magukat.
  • Szintén kedden, 18 óra 30 perckor a román-magyar közös ellenőrzés során 7 határsértőt találtak megbújva egy török honosságú kamionban a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen. A férfiak közül négyen afgán, a többiek pakisztáni állampolgárnak vallották magukat.
  • A Kiszombori Határrendészeti Kirendeltség járőrei este 22 órakor Szeged-Szőregen állítottak meg egy német honosságú gépkocsit. A gépjárművet egy szír állampolgárságú férfi vezette, az utastérben további 3 szír állampolgárságú férfi volt. Az ellenőrzés során felmerült a gyanú, hogy a személyek összefüggésbe hozhatóak az embercsempészéssel. A rendőrök a három férfit előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük eljárás. Az illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb