Mindenmás

Napi pakk, csütörtök: szeles napunk lesz Szegeden, online nyílt napot tart az egyetem

Szép napos, de egyúttal szeles is lesz a mai nap Szegeden, így amikor elindulsz otthonról, nem árt majd melegen öltözködni. Ma ünnepli születésnapját A Gyűrűk Ura Frodója és a Back Street Boys énekese is. Reggelizz egy nagyot, és vágj bele a napba a Szeged365-tel!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Károly, Aglent, Ágnes, Agnéta, Amadé, Amadea, Amadeusz, Amadó, Amál, Amália, Amilla, Apol, Apolka, Apollónia, Efraim, Gréta, Gréte,  , Gyula, Inez, Karola, Manassé, Manfréd, Manfréda, Margit, Margita, Margitta, Margó, Péter, Pető, Tamás – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 408 éve Galileo Galilei felfedezte és leírta a Neptunuszt a Jupiter mellett.
  • 177 éve született Benczúr Gyula festőművész, a magyar történeti festészet nagy alakja, a Vajk megkeresztelése és az Olvasó nő az erdőben festője.
  • 134 éve elkezdődött az Eiffel-torony építése, ami 2 év, 2 hónap és 2 nap alatt készült el. Párizs jelképe, az Eiffel-torony Gustave Eiffel-ről (1832-1923), az építőről kapta nevét, akinek mellszobra ma is látható az északi pillér tövében. Az építmény a francia forradalom centenáriumára rendezett világkiállításra készült. 700 terv közül fogata el a zsüri 1886. június 12-én Eiffel mérnök művét, az építkezés 1887 január 26-án kezdődött, majd tiszteletreméltó gyorsasággal, 2 év, 2 hónap és 2 nap alatt fel is épült az torony. Az akkori szokásokkal ellentétben különös figyelmet fordítottak a biztonságra, egyetlen munkás sem halt meg az építkezés során. Megépültekor a világ legmagasabb építménye volt, és az is maradt 1929-ig, a New York-i Chrysler Building elkészültéig. Jelenleg a később felszerelt TV antennákkal együtt 326 méter és 75 centiméter magas. 15 000 különböző fémdarabját 2,5 millió kézzel formázott szegecs tartja össze, melyek közül egyetlen egyet sem kellett újraformázni, annyira pontos munkát végeztek.
  • 107 éve látta meg a napvilágot Rátkai Sándor népi iparművész, a kézzel varrott, kifordított szegedi papucs mestere.
  • 96 éve jött világra Hintsch György filmrendező, a Hét tonna dollár és A veréb is madár alkotója.
  • 73 éves lett Kern András, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, író, énekes, humorista.
  • 62. születésnapját ünnepli Frank Darabont, magyar származású amerikai forgatókönyvíró, rendező, a Halálsoron és A remény rabjai alkotója.
  • 41 éves lett Nick Carter, a Backstreet Boys énekese.
  • 40 szál gyertyát fúj ma el Elijah Wood amerikai színész, A Gyűrűk Ura trilógia Frodója.

SZELES LESZ A CSÜTÖRTÖK SZEGEDEN

Nagyjából olyan lesz a csütörtöki időjárás, mint a szerdai, csak kicsit szelesebb: sok napsütésre igen, de csapadékra nem számíthatunk, de azért érdemes lesz melegen öltözködni, mert a fel-feltámadó szél miatt a hőérzetünk nem lesz igazi odakint.

ONLINE NYÍLT NAPOT TART AZ SZTE

Ma 9 órától több ezer középiskolást vár online nyílt napjára a Szegedi Tudományegyetem. A továbbtanulás előtt álló fiatalok online térben tehetik fel a felvételi eljárással kapcsolatos kérdéseiket, tájékozódhatnak többek között az ösztöndíj lehetőségekről, a kollégiumokról, és a hallgatói életről is.

KEZDD CUKISÁGGAL A CSÜTÖRTÖKÖT!

Megérkezett a Szegedi Vadaspark legifjabb tagja. Fehérarcú sátánmajom (Pithecia pithecia) született az állatkertben, most te is megnézheted a kis jövevnényt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb