Közélet

Szép, új világ? Csak negatív teszttel hagyhatják el otthonukat a pozsonyiak

Magyarország kormánya szerdán egyeztetett az érvényben lévő korlátozások megtartásáról vagy enyhítéséről, ergo a szegediek életét (is) befolyásoló bejelentés várható a csütörtök délelőtti kormányinfón. Az északi szomszédunknál sajnos nem az enyhítés volt terítéken: szerda óta negatív teszt nélkül gyakorlatilag megállt az élet a szlovák fővárosban. Kriszta nevű olvasónk Pozsonyban lakik, következzen egy gyors helyzetjelentés a felvidéki-szegedi anyukától!

NEGATÍV TESZT NÉLKÜL MEGÁLL AZ ÉLET

A tegnap életbe lépett intézkedések értelmében csakis negatív teszttel lehet belépni…

  • a munkahelyekre,
  • a postára,
  • bankba,
  • ruhatisztítóba,
  • autószervízbe,
  • könyvtárba.

Negatív tesztet kell bemutatniuk azoknak, akik a szabadban mozognak és minden egyéni sportot űző állampolgárra is ugyanez a szabály érvényes – írja az Index. Ez alól mentességet élveznek a 15 éven aluli gyerekek és a 65 év feletti felnőttek, viszont a velük együtt lévő kísérőiktől már kérhetik a negatív tesztet.

SZEGEDIEK A VILÁG KÖRÜL: KRISZTA HELYZETJELENTÉSE POZSONYBÓL

Tegnap este Jámbor Krisztától, egy eredetileg szegedi, de hét éve Pozsonyban lakó olvasónktól kaptunk egy üzenetet az ottani helyzetről. Mint a pénzügyesként dolgozó, két gyermekes anyuka írja, a szlovák fővárosban gyakorlatilag megszűntél létezni, ha nincs teszted:

“Az egyik kollégám nem kapta időben kézhez a papírt, a vezetőség közölte vele, hogy bocs, addig nem jössz be, amíg nincs a kezedben. Egyébként az állam nem viccel, ha a negatív eredményről szóló tanúsítvány nélkül bemész dolgozni és kaptok egy ellenőrzést, otthoni nagyságrendben százezres büntivel kezdenek és ma (avagy tegnap, Kriszta levele szerda este futott be) már ellenőriztek egy csomó helyen.”

Bár az élelmiszerboltokba be lehet menni teszt nélkül, Kriszta arról számolt be, hogy tőlük ugyanúgy elkérték a tanúsítványt a lakásukhoz közeli szupermarketben, mintha kötelező lett volna. “A biztonsági őr váltig állította, hogy nélküle nem mehetünk be, valahogy a kormányzati tájékoztatás itt nem működik úgy mint otthon” – írta a pozsonyi-szegedi anyuka. A helyzetjelentés végére egy vicces rész is jutott: Kriszta szerint meg fog ugrani a kutyák népszerűsége, mivel a négylábúak társaságában teszt nélkül is el lehet hagyni a lakást, igaz, csak egy kilométeres távolságban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb