Blog

PénzügyesAnyu Blog: 8 dolog, amit a legtöbben félreértenek az otthonfelújítási program kapcsán

Ez az a támogatás, ami nagyon sok magyar családot érdekel, mert látszólag nem nehéz a feltéteket teljesíteni. A támogatás alap elemei már sokak által ismertek: nagyon leegyszerűsítve, a legalább egy 25 évesnél fiatalabb gyermeküket nevelő szülők az ingatlanjukra maximum 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak lakásuk felújításának igénybevételére, aminek számos részletszabálya is van.

Vannak viszont kérdések, amiket rendszeresen félreértenek az igénylők és TÉVHITEK keringenek róla!

  • KATA-s egyéni vállalkozótól nem kaphatok számlát:

A legegyszerűbb módja a számla kérdésnek, hogy azt jegyezd meg, hogy csak az 5% áfa tartalmú számlát nem fogadják el. Illetve fontos, hogy ha a vállalkozó veszi meg az anyagot, akkor külön legyen bontva az anyag és munkadíj rész is a végszámláján.

  • Újonnan épült ingatlanra nem jár a támogatás:

Ha megvan a használatbavételi engedély, akkor egy új ingatlanra is jár a támogatás. Fontos, hogy ne olyat tervezzünk ebből megvalósítani, amit már korábban vállalkozói szerződésben rögzítettünk. A számlákat és a munkákat az engedély után és a lakcímre való bejelentkezés után kezdjük meg gyűjteni.

  • Annyi támogatást tudok kérni, ami a költségvetésem fele:  

Sokan gondolják azt, hogy az anyag költséget és a munkadíjat össze kell adni és annak felét kapjuk vissza támogatás formájában. Ez nem így van. A legegyszerűbb megjegyezni, hogy a költségvetésünket el kell osztani munka és anyagdíjra. Ha az egyik nem éri el az összköltség 25%-át, akkor a kisebb összeg duplájára vagyunk jogosultak. Ha eléri, akkor pedig összeadható a 2 költség és lehet felezni az összköltségvetést, ami kiadja a támogatás összegét. Nézzünk egy példát: Ha van 4,5 milliós felújításod, amiből egy 1 M Ft-os anyagszámla és ehhez 3,5 M Ft-os munkadíj számla van, akkor 2 M Ft támogatásra vagy jogosult támogatás formájában. A 4,5 milliónak a 25%-a 1 125 000 Ft, ami így nincs meg a fent említett példában, így csak a kisebb összeg duplájára vagy jogosult. Ha ezt az 1 125 000 Ft összeget elérné az anyagszámla, akkor nem 2 M Ft, hanem 2,25 M Ft a támogatás összege.

  • Ha elváltam, akkor csak a támogatás felére vagyok jogosult:

Na itt aztán vannak izgalmas variációk, így pár spéci esetet említek a mozaik családokról:

Ha a szülők szétmentek, de egyiküknél van az összes gyermek lakcímkártya szerint, akkor ő jogosult a teljes felújítási támogatásra.

Ha a szülők elváltak és mindkettőnél él legalább egy közös gyermekük, akkor fele-fele arányban lehetnek jogosultak a felújítási támogatásra.

És ha mindkét szülővel él egy gyermek, de az egyik félnek az új párjával van gyermeke, akkor a teljes támogatásra jogosult lehet.

  • Ha nem lakok egy éve az adott címen, akkor nem kezdhetem el a számlákat sem gyűjteni:

MÁK állasfoglalás alapján a számlák gyűjtése már megkezdhető. Viszont az éves időtartam a benyújtáshoz szükséges. Igénylőnek és gyermeknek is azonos címen kell laknia legalább 1 éve.

  • CSOK-kal érintett ingatlanra nem kérhető a támogatás:

A számlákat nem lehet elszámolni kétszer valóban, de a támogatás mindkét formája elérhető ugyanarra az ingatlanra, csak fontos, hogy ne ugyanarra a felújítási munkálatra igényeljük meg a támogatást.

  • Ha csak a gyermek a tulajdonos, szülő csak haszonélvező, akkor nem vehető igénybe a támogatást:

Ennél a kérdésnél egy fontos tényező van. A gyermek kiskorú, vagy sem. Amennyiben kiskorú, akkor a szülő az igénylő a gyermek tulajdonjogán. Ha viszont nagykorú a gyermek, akkor ajándékozási szerződésre lesz szükség, hogy a szülő legalább 50% tulajdonjogba kerüljön. MÁK állásfoglalás alapján viszont a munkálatok már ezelőtt  a tulajdonváltás előtt megkezdődhetnek…én azért csak csendben megjegyzem, hogy a MÁK állasfoglalások nem teremtenek jogalapot arra, ha valamit másképpen bírálnak el utána. Így én lehet, hogy inkább mégis, csak a szerződés után gyűjteném a számlákat. De ez abszolút magánvélemény.

  • Ha veszek egy ingatlant, nem kell kivárni az egy évet, hogy egy éve az adott lakcímen lakjak: Ez pont nem egy tévhit, így van, de itt is könnyen el lehet csúszni, ezért szántam rá egy pár sort mégis. Kulcskérdés a vásárlástól számított 1 éves dátum. Tehát, ha valaki szeptemberben megvásárolja az ingatant, de csak januárban jelenti be a lakcímét, akkor ha szeptemberig kész a munka és benyújtják a támogatási kérelmet, akkor nincs probléma. Viszont, ha megcsúsznak a munkálatokkal, akkor ki kell várni az 1 év ottlakást és majd csak januárban lehet a kérelmet benyújtani.

Egy szó, mint száz, rengeteg dologra kell odafigyelni. Ugyan egy pár oldalas kormányrendeletről van szó, de számtalan banánhéjjal találkozhatunk, így könnyen elbukhatjuk a támogatást is! Mindenképpen érdemes szakértőt kérdezni a témában, hogy sikeres elbírálásunk legyen a benyújtás után.

Dr. Szilágyi-Németh Lilla- PénzügyesAnyu, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. és a Bankmonitor Partner Kft. független pénzügyi szakértője, Faceboook- PénzügyesAnyu, Instagram:penzugyesanyu Email: [email protected], Telefon: 30/799-5960 www.penzugyesanyu.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb