Mindenmás

Hajmeresztő túra magyar módra: egy matraccal próbál meg átkelni az Atlanti-óceánon egy férfi

A felvetésre, miszerint valaki egy matraccal próbál meg átkelni az Atlanti-óceánon, százból kilencvenkilenc ember az öreg székely fordulatával reagálna: remélhetőleg ez komoly, mert viccnek azért durva volna. Egy tatabányai illetőségű férfi is a 99 ember egyike, de abban különbözik a többiektől, hogy nemcsak komolyan gondolja, de meg is kísérli – írja az index.hu és hozzá kell tennünk, hogy szerintünk is elég meredek a sztori.

A tervek szerint ugyanis a férfi, 2021 nyarán egy speciális gumimatraccal vág neki az Adriai-tengernek, majd a Földközi-tengerről az Atlanti-óceánra kijutva megcélozza New Yorkot. Keressük a jelzőket a tervére, az abszurd talán a legkevésbé udvariatlan, ám az előkészületek igenis racionálisan zajlanak, előrehaladott állapotban vannak.

Forrás: foldrajzmagazin.hu

MÉG NEM TUDNI KI INDUL A HAJMERESZTŐ TÚRÁRA

Ott még nem tart az expedíció, hogy a férfi felfedje kilétét, ezért az Index a Minerva Kiadó ügyvezetőjén, Dési Péteren keresztül tudott érdeklődni a részletekről. A kiadó anyagilag is támogatja az egészen extrém túrát, és az átkelési kísérlet kommunikációját is intézi. Így nyilatkozott a hajmeresztő ötletről Dési Péter:

“Az illető egyelőre inkognitóban kíván maradni, tekintettel arra, hogy pillanatnyilag a szponzorokkal folyik az egyeztetés, és csak abban az esetben kíván előlépni, ha már megvan az anyagi, illetve technikai háttere a túrának. Két szponzor már biztos: az egyik a DNA Plus Humángenetikai Centrum, a másik a Minerva Kiadó”

Ez a grafikus első vázlata a leendő gumimatracról és a felszerelésekről. Forrás: index.hu

NAPPALI ÉS DOLGOZÓSZOBA IS LESZ A MATRACON

Az anonimitásba burkolózó matracos „úttörő” idén nyáron indul a Splittől mintegy 40 kilométerre fekvő, Adria-parti Rogoznicából. A számítások szerint innen 120-130 nap alatt jut el a végcélig, ami New York. A gumimatrac, mellyel útra kel, nem az a típus lesz, amivel lebattyogunk a Tisza-partra, s 2-3 órát ringatózunk rajta a vízen. Két egységből áll majd: egy nagy, hatszemélyes, szabványos anyagú gumimatracból, valamint egy kisebb, fekvésre és evezésre alkalmas részből. A kettőt egy karbonból készült keret köti össze. A nagyobb matrac lesz a “nappali”, a “konyha” és a “kamra”. Ezen lehet pihenni, akár étkezni, és itt helyezik el az élelmet is, valamint a leendő kormányt, a mentőszigetet és a felszereléseket. A kisebbik matrac lesz a “dolgozószoba”, ezen kézzel, hason fekve lehet majd evezni.

SŐT, MÉG AKKUMULÁTOR, NAPELEM ÉS RADAR IS

Lesz továbbá GPS, radar és egy kombinált műszer is a matracon. A kapcsolattartáshoz rendelkezésre áll műholdas és VHF-rádió, az ezekhez szükséges antenna, meg egy radarvevő, ami valószínűleg az árbócra kerül. Igen, árbóc is lesz a matracon, illetve „két zászlórúdszerűség is, az egyik csúcsán lámpával”. A technikai eszközök működéséhez szükséges áramot akkumulátor, illetve napelem fogja biztosítani.

További extrém ötletekből bőven jutott azért Szegedre is:

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb