Közélet

Még mi küszködünk, addig Olaszországba visszatér az élet: újraindul a vendéglátás és nyitnak a múzeumok

Február elsejétől Olaszország egész területén feloldják a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt szigorú korlátozásokat, ami többek között azt jelenti, hogy újraindul a vendéglátás és megnyílik például a novembertől lezárt Vatikáni Múzeum és a Colosseum is – írja az MTI.

Ez számunkra azért is érdekes és irigylésre méltó, mivel hazánkban, így Szegeden is felröppent ma a hír, hogy szigorúbb büntetésre számíthatnak a vendéglátósok, ha megszegik a korlátozó intézkedéseket, és ennek ellenére az elviteles nyitva tartáson túl helyben fogyasztásra is kinyitnak. Erről itt írtunk:

MÉG MI KÜSZKÖDÜNK, ADDIG OLASZORSZÁGBA VISSZATÉR AZ ÉLET

Tehát, amíg a magyarországi, és ezzel együtt a szegedi vendéglátósokra is akár 5 millió forintos büntetés is kiróható – amennyiben idő előtt kinyitnak -, addig az olaszoknál az enyhítés értelmében ismét engedélyezik a vendéglátás működését napközben: újranyitnak a hónapok óta kizárólag elvitelre dolgozó bárok, kávéházak, éttermek, és este hat óráig fogadhatják a vendégeket a megfelelő biztonsági távolság betartásával. Hétközben újranyitnak a bevásárlóközpontok, hétvégén azonban továbbra is zárva kell tartsanak. Engedélyezett a városok, települések közötti közlekedés is az egyes régiókon belül.

Forrás: nlc.hu

NYITNAK A MÚZEUMOK IS, VISZONT EGYES KORLÁTOZÁSOK MARADNAK
Újranyitják kapuikat az olasz múzeumok, amelyek hétfőtől péntekig előzetes foglalással látogathatók. Február elsejétől nyit a Vatikáni Múzeum és a római Colosseum, és ismét látogathatók lesznek a pompeji ásatások is. Az országos korlátozások között fennmarad az éjszakai kijárási tilalom, este tíztől reggel hat óráig. A rokonok, ismerősök látogatása továbbra is csak naponta egyszer engedélyezett úgy, hogy az egy háztartásban élőkhöz két felnőtt csatlakozik. Február közepéig még tilos a tartományok közötti közlekedés, hacsak nem munkavégzés vagy más súlyos indok miatt történik. Egyelőre zárva maradnak a sípályák. Olaszországban egyébként tavaly január 31-én vezették be az egészségügyi vészhelyzetet, amely azóta is érvényben van.

Nem Olaszország az egyetlen, amely enyhített az elmúlt időszakban:

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb