Mindenmás

Napi pakk, vasárnap: 10 fokkal hidegebb lesz, mint szombaton, bezár a Cserkó, de újra csilingel a musical villamos Szegeden

Ma már jóval melegebben kell öltözködni, ha kitesszük a lábunkat otthonról, és úgy néz ki, utolsó napján lesz ma túl a Cserepes sori piac. Jó hírünk is van azonban vasárnapra: újra végiggördül kedvenc városunk utcáin a musical villamos, és ma ünnepli születésnapját Justin Timberlake is. Aludj vissza, ha teheted, de előtte azért készülj fel a vasárnapra a Szeged365 legtutibb híreivel!

MAI SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Marcella, Círus, Csikó, Csörsz, Gamáliel, Geminián, Janek, János, Ludovika,Lujza, Péter, Pető, Vulfia, Zella, Zsella

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 224 éve született Franz Schubert osztrák zeneszerző, a modern dal megteremtője. Ismert dalciklusai A szép molnárné és a Téli utazás. Nagy dalkomponista, a 19. század zenéjének egyik legkiválóbb formateremtője.
  • 119 éve Aradon megszületett Jávor Pál színész, a Hyppolit a lakáj, a Halálos tavasz és az Egy csók és más semmi szereplője.
  • 103 éve Oroszországban bevezették a naptárreformot, január 31. után február 14. következett.
  • 84. születésnapját ünnepli Philip Glass zeneszerző, a Koyaanisquatsi, a Metamorhosis és Az órák komponistája.
  • 72 éve Chicagóban az NBC sugározta az első napi szappanoperát, a “These Are My Children”-t. Ekkor még a televíziós sorozatok szponzorai a nagy amerikai mosószergyártók voltak, ezért ragadt a műfajra a szappanopera gúnynév.
  • 79 éve Londonban megszületett Derek Jarman rendező, forgatókönyvíró, a Caravaggio és A kert alkotója.
  • 63 éve az USA Föld körüli pályára bocsátotta első mesterséges holdját, az “Explorer-1”-et.
  • 62 éves lett Anthony LaPaglia színész, A világ második legjobb gitárosa, és az Ősz New Yorkban szereplője.
  • 57 éve először került adásba a Delta című ismeretterjesztő műsor. A főcím alatt az 1957-ben készült Tom Dissevelt & Kid Baltan szerzemény hallható, amelynek címe: Song of the 2nd Moon. A műsor több mint 30 éven keresztül, 1965 decemberétől 1996-ig Kudlik Júlia nevéhez kapcsolódott. Előtte, az első adást Poór Klára és Kovács P. József, majd egy éven keresztül Lénárd Judit vezette, majd Kudluk Júlia után dr. Fiar Sándor volt a műsorvezető.
  • Ma lenne 57 éves Jeffrey John “Jeff” Hanneman amerikai zenész, a Slayer alapítójat és gitárosa. Ő írta a zenéjét a zenekar legnépszerűbb dalainak, mint például a “South of Heaven”, a “War Ensemble”, a “Raining Blood”, az “Angel of Death”, a “Mandatory Suicide”, és a “Seasons in the Abyss”. Már 2011 óta egészségügyi problémákkal küszködött, mert egy pókcsípés következtében szervezetét húsevő baktérium támadta meg, így turnékat és koncerteket is le kellett mondania. 2013. május 2-án hunyt el májzsugorban.
  • 56. születésnapját ünnepli Igaly Diána sportlövő, skeetlövésben olimpiai bajnok és olimpiai bronzérmes.
  • 40 éves lett Justin Timberlake énekes, színész.

JÓVAL HIDEGEBB LESZ MA SZEGEDEN, MINT SZOMBATON VOLT

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján vasárnapra már nem jut a szombati jó időből Szegedre. Egy mediterrán ciklonnak köszönhetően nappal csupán 2 fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála. Esőből és havasesőből, de akár hóból is kaphatunk bőven, így a napsütést elfelejthetjük a hét utolsó napján Szegeden.

MA BEZÁR A CSEREPES SORI PIAC

Utolsó napjait éli a Cserepes sori piac, hiszen a papírforma szerint ma végleg bezárja kapuit. Sokakban felmerült a kérdés, hogy mi lesz ezek után az árusokkal, akik az évek alatt komoly vásárlókört alakítottak ki, sőt barátságok születtek a piac színes kavalkádjában.

ÚJRA ROBOG A MUSICAL VILLAMOS

A Szépség és a Szörnyeteg és az Abigél fiatal művészeivel indul 2021-es útjára a szilveszterkor debütált szegedi Musical Villamos január 31-én. Az 50 perces ingyenes Facebook LIVE musical műsort most is az 1905-ben gyártott MWG retro villamosról közvetíti a Palladium Szeged.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb