Mindenmás

Napi pakk, hétfő: mától már csak a 2021-es autópályamatricák érvényesek, ma van a Tisza élővilágának napja

Mielőtt útnak indulsz, csekkold le, hogy megvetted-e már a 2021-es autópályamatricát, mert mától már csak az idei jeggyel hajthatsz fel a sztrádára. Marad a télies idő, és ma van a Tisza élővilágának napja is. Fújd meg a kávét, és kezdd a napot a Szeged365-tel!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Ignác, Birgit, Brigitta, Cinella, Cinna, Cinnia, Efraim, Fiametta, Gitta, Imodzsen, Imogén, Innocencia, Kincső, Szevér, Vincencia, Virgínia – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a civilek napja Magyarországon. Az 1994-ben alakult Civil Parlament Magyarországon 1997-ben február 1-jét jelölte meg a Civilek Napjának. 1998-ban tartották meg először. A civilek napjának célja, hogy felhívja a figyelmet a civil szervezetek működésének szükségességére, valamint arra, hogy ha nem működnek kellő számban civil szerveztek, akkor az önkormányzatokra sokkal több feladat és felelősség hárul.
  • Ma van a Tisza élővilágának emléknapja is. 2000. január 31-én a Szamos felső folyásának vízgyűjtő területén működő román-ausztrál tulajdonú Aurul nevű bányavállalat cianiddal és nehézfémekkel szennyezte a Szamos és a Tisza folyókat Romániában. A szennyeződés február 1-12. között vonult le a Tiszán ökológiai katasztrófát okozva a folyó élővilágában. A magyar országgyűlés erre emlékezve 2000. június 16-án elfogadott határozatának 10. pontjában február 1-jét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította.
  • 312 éve megmentették Alexander Selkirk-et, azaz Robinson Crusoe-t. Valóságos személy volt, csak a története hangzik máskép, mint ahogy Daniel Defoe megírta. Selkirk ugyanis nem hajótörés következtében került a Juan Fernandez-szigetcsoport egyik kis szigetére, Mas a Tierrara. (A sziget a valóságban a Csendes-óceánban van, nem a Karib-tengeren, mint Robinson szigete). Fellázadt kapitánya ellen, aki ezért a szokásokkal ellentétben nem végeztette ki, viszont kitette az első útjába eső szigetre, némi élelem, szerszám és egy puska társaságában. A legközelebbi hajó csak 52 hónap múlva járt arra, ez felszedte Selkirk-öt, és hazaszállította Angliába.
  • 143 éve született Hajós Alfréd úszó, labdarúgó, építész, az első magyar olimpiai bajnok. Hajós Alfréd úszó, lab­da­rú­gó, építész. Az 1896-os athéni olimpián szerezte Magyarország első és második olimpiai arany­ér­mét gyorsúszásban 100 és 1200 méteren. Labdarúgásban két­szeres magyar bajnok, és egyszeres válogatott volt. Az 1924-es szel­le­mi olimpián ezüstérmet nyert. A debreceni Aranybika Szálló, valamint a margitszigeti Nemzeti Sportuszoda az ő műve, ez utóbbi a nevét is viseli.
  • 120 éve látta meg a napvilágot Clark Gable amerikai színész, az Elfújta a szél és az Ez történt egy éjszaka sztárja.
  • 79 éve megszületett a napvilágot Terry Jones walesi származású komikus, író, színész, rendező, a Monty Python csoport tagja. Ő volt a Monty Python filmek fő rendezője. Történelmi dokumentumfilmeket készített és gyerekeknek szóló könyveket is írt. 
  • 57 évvel ezelőtt a “Beatles” elérte az amerikai toplistán az első helyet, és azt hét héten keresztül megtartotta. Az “I Want To Hold Your Hand” című dal volt a TOP listás.
  • 56 éves lenne Brandon Lee színész, a Leszámolás Kis-Tokióban, és A holló szereplője, Bruce Lee fia.  Lee éppen a kultikus Holló forgatásán vesztette életét: 1993. március 31-én, csupán pár nappal a felvételek befejezése előtt egy kellékként használt lőfegyverbe beszoruló és a fegyver elsütésekor kirepülő lövedékdarab végzett vele 28 évesen. 
  • 53. születésnapját ünnepli Lisa Marie Presley énekesnő-dalszerző, Elvis Presley lánya.
  • 39 szál gyertyát fúj ma el Molnár Ferenc „Caramel”, Fonogram-díjas énekes.

FELHŐS LESZ A HÉTFŐ

Még hétfő délelőtt is van esély egy kis havazásra, valamint havas eső, ónos eső is előfordulhat. Délutánra már elvonul a havazást hozó mediterrán ciklon felettünk és kemény 1 fokig melegszik a levegő. Onnantól már inkább felhős időre van kilátás és e mellé gyenge, vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

MÁR ODA KELL FIGYELNI AZ AUTÓPÁLYAMATRICÁRA

 A 2020-as vignetták csak január 31-éig voltak érvényesek, mától meg kell váltani a 2021-es matricákat. Fontos, hogy ha véletlenül mégis díjköteles szakaszra hajtottál, akkor még 60 perced van arra, hogy rendezd a jogosultságadat. Az autópályák használatáról itt szedtünk össze mindent.  

Képünk illusztráció

MÁTÓL IGÉNYELHETŐ AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI KÖLCSÖN

Február 1-jétől indul az államilag támogatott, alacsony kamatozású otthonfelújítási kölcsön. Ez a kölcsön azoknak a családoknak szól, akik szeretnék felújítani az otthonukat, amihez szeretnék igénybe venni az otthonfelújítási támogatást, de nincs annyi pénzük, hogy belekezdjenek. Ők felvehetnek egy legfeljebb hatmillió forintos, garantáltan háromszázalékos kamatozású, maximum tízéves futamidejű kölcsönt

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb