“A vendéglátás súlyos helyzetbe került. Tömegesen szűntek és szűnnek meg munkahelyek éttermekben, szállodákban, turisztikában. Sokan végleg elhagyják a pályát, csődhullám van folyamatban” – írja a Magyar Gasztronómiai Egyesület, akik Gerendai Károly részvételével javaslatcsomagot készítettek arról, hogyan lehetne megmenteni a hazai vendéglátószegmenst.
A lista a szegedi vendéglátósokon kívül érinti…
- a beszállítóikat
- a turisztikai szegmensben dolgozó szegedieket
- és a rendezvényszervezéssel foglalkozókat is.
Az egyesület közleménye szerint “nagy szükség van az ágazat életben tartását célzó hatékony és átfogó programra. A javaslatcsomagban – melynek aláírói és kidolgozói között az említett Gerendai Károlyon kívül a szegedi Gerilla Gourmet fesztiválon is többször vendégeskedő ételkritikus, Vajda Pierre és olyan gasztro-nagyágyúk, mint Vomberg Frigyes és Haris Gergely is ott vannak – az alábbi ötletek szerepelnek:
- a működési korlátozások idején felmerülő helyiségbérleti díjak átvállalása,
- a bértámogatások azonnali folyósítása minden hónap 10. napjáig,
- a bértámogatás mértékének 75 százalékra emelése,
- a korlátozások idején felhalmozódó – bevétel hiányában nem teljesített – adó- és járuléktartozások elengedése, jóváírása vagy átvezetése más adónemre,
- a vendéglátóteraszok területfoglalási díjának elengedése 2021-ben is,
- legkésőbb március 1-től, de minél előbb kezdődő fokozatos megnyitás szigorú járványügyi szempontok betartásával, nemzetközi és hazai példák figyelembevételével.
A jelek szerint nem árt némi segítség, a legutóbbi Szeged365 gasztro-körképben nem volt túl rózsás a hangulat: