Közélet

Kiszivárgott a tömeges oltási terv: két üzemmódban vakcinázhatják az országot

Dr. Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő Facebook-oldalán nyilvánosságra hozta azt a levelet, amelyben az Országos Kórházi Főigazgatóság számol be az oltás tervezett menetéről – írja a 24.hu. Ez utóbbit minden fekvőbeteg ellátásban részt vevő intézménynek kiküldték.

AZ EDDIGI LEGEGYÉRTELMŰBB ELKÉPZELÉS, VISZONT KOMOLY AZ ERŐFORRÁS-IGÉNYE

“Ez a terv eddig a legegyértelműbb elképzelés a COVID-19 járvány kitörése óta, az, hogy működőképes-e, az egy egészen más történet, ugyanis komoly erőforrás igénnyel bír” – írja a szakértő. A terv szerint 102 kórházat, 131 szakrendelőt, illetve további 5004 háziorvosi rendelőt vonnak be több lépcsőben annak függvényében, hogy milyen mennyiségben áll rendelkezésre oltóanyag, és milyen társadalmi preferenciacsoport beoltása van soron. Az oltás két szakaszból, az ütemezettből („Ü”), valamint a tömeges („T”) oltási szakaszból állhat: utóbbira csak akkor kerülhet sor, ha legalább egymillió ember számára elegendő oltóanyag áll rendelkezésre.

KÉT OLTÁSI SZAKASZBÓL ÁLL A PROCEDÚRA

Az Ü oltási szakaszban napi működés mellett, a rendelkezésre álló oltóanyag ütemes felhasználásával az egészségügyi szolgáltatok „átlagos áteresztőképessége” mellett zajlik az oltás. Ebben a szakaszban kórházanként hat oltópont kialakításával a kórházak összesen 73440 oltást képesek beadni naponta. Ez tovább növelhető a szakrendelők bevonásával, szakrendelőnként két oltópont kialakításával, ami további napi 31 440 beoltottat jelentene az országban. A háziorvosi rendelők kapacitását is kihasználva még 100 080 további ember is beoltható naponta. Ebben a szakaszban napi 204 960 ember oltható be.

A T oltási szakaszban már kórházanként 15 oltópontot alakítanának ki, és a megnövelt munkaidővel a kórházak 183 600 embert olthatnának be naponta. A szakrendelőnként öt oltópont kialakításával ehhez további napi 78 600 új beoltott csatlakozhatna, a háziorvosi rendelők megnövelt kapacitásaival pedig még 250 200 embert lehetne beoltani. Így egyetlen nap alatt 512 400 ember lenne országosan beoltható, egy jól koordinált oltási hétvégén pedig akár 1 024 800 ember beoltása lehetséges a dokumentum szerint.

A teljes, az Országos Kórházi Főigazgatóság által körbeküldött levél (via Kunetz Zsombor):

Forrás: 24.hu, Kunetz Zsombor FB oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb