GasztroKözélet

Mentőcsomagot dolgoztak ki a szegedi vendéglátóhelyek és konditermek számára

Mentőcsomagot dolgoztak ki a szegedi vendéglátósok, szálláshelyüzemeltetők, fitnesz- és edzőtermek üzemeltetői, valamint a válság során állásukat vesztett polgárok számára a Napfény Városában. A javaslatcsomagot Haág Zalán képviselő adta be, lényegében 2021. első félévére elengedné a vendéglátáshoz, fitneszhez, sporthoz, rekreációhoz kapcsolódó vállalkozási tevékenységet folytatók teljes bérleti díját.

“A turizmus és vendéglátás a szegedi gazdaság egyik legfontosabb  pillére, de az utóbbi évben különösen sújtották a koronavírus-járvány hatásai, ezért indokolt a kormányzati támogatásokon túl az önkormányzat odafigyelése, aktív támogatása is.
Éppen ezért Haág Zalán javaslatcsomagot nyújt be, hogy Szeged város vezetése – felhasználva Székesfehérvár és más önkormányzatok sikeres, vállalkozás- és lakosságbarát intézkedéseit – a következő elemekből álló mentőcsomaggal segítsen a válság miatt leginkább sérülékennyé  váló vállalkozások, magánszemélyek számára” – írja közleményében a csomagot jegyző Fidesz-KDNP.

A fentiek tükrében az alábbi dolgokat kezdeményezik:

  • Szeged város, illetve kizárólagos vagy többségi tulajdonában lévő cégei helyiségeiben a 2021. év első félévében teljes egészében engedje el a vendéglátáshoz, fitneszhez, sporthoz, rekreációhoz kapcsolódó  vállalkozási tevékenységet folytatók teljes bérleti díját
  • Minden, vendéglátáshoz, turisztikai tevékenységhez kapcsolódó  tevékenység esetén engedjük el 100 százalékban a teraszdíjat, illetve  a vendéglátáshoz, idegenforgalomhoz, rekreációs és sporttevékenységhez  kapcsolódóan 100 százalékban a közterület-használati díjat a teljes  2021. esztendőre.
  • A vendéglátóipari, illetve szálláshelyszolgáltató vállalkozások  számára hozzuk létre a „Szegedi Turisztikai Továbbfoglalkoztatást  Segítő Alapot” 100 millió forintos, de szükség esetén bővíthető pályázati kerettel.

Az alap támogatására elsősorban azok a szegedi székhellyel rendelkező,  Szegeden vendéglátóipari tevékenységet, illetve szálláshelyszolgáltatást végző vállalkozások pályázhassanak, akik igazolják, hogy nem bocsátották el alkalmazottaik többségét a  veszélyhelyzet miatt, a munkahelyek többségét tehát megőrizték ebben a  nehéz időszakban is. A támogatás legyen vissza nem térítendő, és  igazodjon a megtartott munkahelyek számához. A javaslat szerint a pályázat pontos  feltételeit, eljárásrendjét, az elbírálás szempontjait a Polgármesteri Hivatal dolgozná ki és tenné közzé az önkormányzati média felületein.

  • Az idegenforgalomban dolgozó, állásukat vesztett és legalább 30  napig munkanélküli, állandó szegedi lakcímmel rendelkező emberek  számára adjunk rendkívüli, egyszeri 100 ezer forintos támogatást.
  • A „Szegedi Turisztikai Továbbfoglalkoztatást Segítő Alap” és a  létrehozandó „Önkormányzati Védekezést Segítő Alap” számlaszámára  bárki fizethessen be pénzt, ha egyetért az önkormányzatnak a válság  hatásait tompítani igyekvő szándékával.
  • Az állásukat 2020. március 1. után elvesztő, és jelenleg is  munkanélküli szegediek számára – amennyiben szociális lakásban laknak  – visszamenőleges hatállyal, a veszélyhelyzet teljes időtartamára  engedjük el a szociális lakbérek teljes összegét; az állásukat 2020.  március 1. után elvesztő, és jelenleg is munkanélküli szegediek  számára – amennyiben önkormányzati bérlakásban laknak –  visszamenőleges hatállyal, a veszélyhelyzet teljes időtartamára  engedjük el a lakbérek ötven százalékát.

Hogy a javaslatot elfogadja-e a közgyűlés, még nem tudni, amint lesz fejlemény, azonnal jövünk vele!

A fotókon: Nyugi Kert, Fehértói Halászcsárda, Korzó Cafe, Monkey’s Bistro, Delimo Cukrászda, Algyői Halászcsárda, Jobb mint Otthon. Fotók: Szabó Dávid

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb