- Hirdetés -
- Hirdetés -
Kikapcs

Nagyot húzott a Szegedi Nemzeti Színház: streaming verzióban jön a Valahol Európában

- Hirdetés -

A Szegedi Nemzeti Színház is csatlakozik a streaming szolgáltatást nyújtó hazai színházakhoz, februárban érkezik a Valahol Európában és a Szegedi Kortárs Balett Bernarda Alba háza című előadása – az előbbi három, a másik két alkalommal lesz látható.

Dés-Nemes-Böhm-Korcsmáros-Horváth:
VALAHOL EURÓPÁBAN

„Milliónyi éhes gyerek bitangol Európa szerte. Nincs mit enniük, nincs hol aludniuk. Nem tudnak írni, olvasni, nem tudják mi a zene, mi a szeretet. (…) Az otthonukat szétverte a háború.” A második világháború végén játszódó történet hősei a fedél nélkül maradt gyerekek, akik bandába verődve igyekeznek túlélni a háború borzalmait. Egy idős zenész, Simon Péter fogadja be őket, az ő romos kastélyában lelnek menedéket. A világhírű filmből készült musical dalai – Nem szabad félni, Valahol Európában, A zene az kell – igazi slágerekké váltak.

A szegedi előadás Szőcs Artur rendezésében került színre.

Közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

Szegedi Kortárs Balett:
BERNARDA ALBA HÁZA

A táncmű egyfajta sűrítmény, a Lorca mű nyomán kialakult érzések, gondolatok esszenciája, lenyomata. Nem a dráma történetének és karaktereinek bemutatása a cél, hanem a bezártságból, az elfojtásokból adódó feszültség, a vágyakozás erejéből táplálkozó egymás ellen fordulás természetének megjelenítése. A Bernarda Alba háza fő mondanivalója az egyéni boldogságot eltipró társadalmi kötöttségek bírálata. Lorca remekül érzékelteti a visszafojtott szenvedélyek fülledt légkörét. Aki meghajlik a kemény hagyományok előtt, magára vállalja az örök boldogtalanságot. Aki lázad ellene, aki derűt, boldogságot igényel, az belepusztul. “Nem halál s kiközösítés illetné azt, aki az évszázados morális szabályok helyett vágyainak és érzéseinek enged, ám amíg a puritán társadalom befolyása ilyen erős, fájdalom fog kísérni minden egyéni boldogságkeresést és akaratot.” (Federico Garcia Lorca) A szerző szavakkal, dallamokkal, színekkel harcolt az emberi méltóságért, egyenlőségért, méltányosságért, demokráciáért.

Koreográfia: Juronics Tamás

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház

- Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb