- Hirdetés -
- Hirdetés -
Közélet

Operatív törzs: ma van a rákellenes világnap, megkezdődött az idősek oltása

- Hirdetés -

Ma van a rákellenes világnap, hívta fel rá a figyelmet Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az Operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján, ahol arról is beszámolt, hogy a mai nappal megkezdődött a regisztrált legidősebbek oltása.

MÁR OLTJÁK A REGISZTRÁLT LEGIDŐSEBBEKET

Elkezdődik a regisztrált legidősebbek oltása – jelentette be Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője.

Elmondta, csütörtöktől vasárnapig 1080 háziorvosi körzetben tíz-tíz regisztrált, idős személy kaphat védőoltást, és minden háziorvosi körzetből hat-hat, szintén regisztrált, idős embert kórházi oltópontokon oltanak be. Hozzátette, az oltópontokon Pfizer-vakcinával történik az immunizálás, a háziorvosok a területi népegészségügyi hatóságokon keresztül kijuttatott Moderna-vakcinával oltanak – tette hozzá.

KEVESEBB VAKCINA ÉRKEZETT A HÉTEN A MODERNÁBÓL

“Az, hogy hogyan tudunk haladni a védőoltásokkal, az érkező vakcina mennyiségétől függ, minden regisztrált meg fogja kapni a védőoltást” – mondta az osztályvezető. Galgóczi Ágnes jelezte, a héten a Moderna-vakcinából mintegy 7 ezer adaggal kevesebb érkezett Magyarországra, emiatt csak 10 800 ember beoltására van lehetőség a háziorvosoknál, de jönnek még szállítmányok a továbbiakban is, minden regisztráltat értesíteni fognak, élhetnek az oltás lehetőségével.

AZ OLTÓORVOS DÖNTI EL AZT, HOGY VALAKI OLTHATÓ – E

Azt, hogy valaki oltható-e, mindig az oltóorvos dönti el – mondta a népegészségügyi osztályvezető. Hangsúlyozta, a háziorvos mindenkivel egyeztet, aki valamilyen akut betegség miatt most kimarad az oltásból, és azonnal megkapja a vakcinát, amint azt az állapota megengedi és az oltóanyag rendelkezésre áll.

1652 ÚJ FERTŐZÖTTET REGISZTRÁLTAK AZ ELMÚLT 24 ÓRÁBAN

Galgóczi Ágnes a járványügyi adatokat ismertetve elmondta, hogy Magyarországon az elmúlt huszonnégy órában 1652 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 371 988-ra emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 93, többségében idős, krónikus beteg, velük együtt a járvány kezdete óta 12 832-en hunytak el a fertőzéssel összefüggésben. Kórházban jelenleg 3648 embert ápolnak koronavírus-fertőzés miatt, 289-en szorulnak gépi lélegeztetésre – tette hozzá.

MA VAN A RÁKELLENES VILÁGNAP

A szakember szavai szerint a pandémia, illetve az oltási kampány ellenére sem szabad megfeledkezni arról, hogy február 4-ike a rákellenes világnap. A világon 9,6 millióan, Magyarországon 33 ezren halnak meg évente daganatos megbetegedés következtében, a halálozási statisztikát a daganatos megbetegedések körében a nőknél az emlő-, a férfiaknál a tüdőrák vezeti – mutatott rá. Galgóczi Ágnes hangoztatta, számos daganatos megbetegedés szűréssel megelőzhető, a népegészségügyi szűrővizsgálatok a járvány idején is folynak Magyarországon.

NAGYON FONTOS A SZŰRŐVIZSGÁLATOKON VALÓ RÉSZVÉTEL

“Mindenkit arra kérek, aki szűrésre behívást kap, éljen a lehetőséggel, hiszen ez nagyon fontos annak érdekében, hogy a korai folyamatokat felismerhessük” – fogalmazott. Kiemelte, hogy a szűrővizsgálatokon csak azok jelenjenek meg, akik egészségesek, és a vizsgálatok idején tartsák be a járványügyi, higiéniai szabályokat. “Étkezzünk egészségesen, mozogjunk többet, ne dohányozzunk, próbáljunk olyan életmódot folytatni, amellyel megelőzhetők a daganatos megbetegedések” – javasolta Galgóczi Ágnes.

Forrás: MTI

- Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb