Közélet

Orbán Viktor: három ütemű újraindítás és nemzeti konzultáció jön a nyitásról (frissítve)

Indul Orbán Viktor gazdasági évértékelő beszéde, a miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara „Gazdasági Évnyitó” című rendezvényén online formában értékeli 2020-at. A miniszterelnök mellett Varga Mihály pénzügyminiszter és Parragh László, az MKIK elnöke is megszólal.

Cikkünk folyamatosan frissül, a live stream-hez görgess az aljára!

HÁROM DOLGON MÚLIK A SIKER

Három dolgon múlik Orbán Viktor szerint a magyar gazdaság sikeressége:

  • munkásaink,
  • vállalkozóink,
  • gazdaságpolitikusaink minősége.

“A munkásoknak pontosnak, tanulékonynak, öntudatosnak kell rendelkezniük. Egy országnak olyan a testtartása, mint a munkások testtartása” – mondta a miniszterelnök. A vállalkozókról szólva Orbán Viktor úgy látja, róluk a kamara minősítési rendszere mondhat véleményt, ám fontos, hogy legyenek kezdeményezőek, ütésállóak és legfőképpen magyarok. A gazdaságpolitikusoktól szerinte szintén három dolog elvárható: bátorság, kiszámíthatóság, csapatszellem.

“Ha mindez rendelkezésre áll, akkor már csak egy dolog kell: hogy a miniszterelnök ezt ne rontsa el. Ez úgy lehetséges, ha hallgat az okosabbra, így például a kereskedelmi és iparkamarára, mellyel folytatjuk a hosszútávú együttműködést, amelynek a 2008-as válság idején még Demján Sándor ágyazott meg” – zárta gondolatait Orbán Viktor.

ÚJ VILÁGGAZDASÁGI KORSZAK KEZDŐDÖTT

Egy új világgazdasági korszak kezdődött, mert nem indítják automatikusan újra a termelőüzemek. A gyárak új telephelyeit kereesik, a magyar gazdaságnak be kell nevezni ebbe a versenybe, versenyt futunk a külföldi beruházások ide csábításában. A legtöbb munkahelyet az elmúlt másfél évben amerikai cégek teremtették, a legtöbb beruházás viszont Kínából érkezett 2020-ban.

2000 MILLIÁRDOS CSOMAG AZ EGYETEMEKNEK

Az április 1-jén induló második lépcső 1500-2000 milliárdos felsőoktatást fejlesztő csomag érkezik. Július 1-jétől jön a harmadik ütem: zöld energia, körforgásos gazdaság, digitalizációs fejlesztés.

JÖN A GAZDASÁGÉLÉNKÍTÉS

“El akarjuk kerülni, hogy visszatérjünk a segélyalapú gazdasághoz. Ha ezt megtesszük, lecsökken a munkát vállalók száma. Szenvedett ettől a magyar gazdaság eleget. A következő időszak sikere összefügg a nyitás időpontjával” – mondta Orbán Viktor.

Jön egy új, állami hitelkonstrukció a KKV-k megmentésére, 10 évre 10 millió forint erejéig, 0 százalékos kamattal és 3 éves moratóriummal.

FEBRUÁRBAN NEMZETI KONZULTÁCIÓ JÖN A NYITÁSRÓL

Elmondta, a nyáron tartott nemzeti konzultációból kiderült, hogy az emberek kibírhatatlannak minősítették, ha bezárjuk az óvodákat, az általános iskolákat, de kibírható, ha bezárják a mozikat, színházakat, éttermeket.

Mikor indul újra az élet? Február közepén indítunk konzultációt online a nyitásról. Egy lépésben vagy több lépésben szeretnék az emberek? Ez azért lehetséges, mert van vakcina, ami védettséget adhat. A vakcinakérdés a kormánynak nem politikai kérdés.

NAGY GYOMROST KAPOTT A GAZDASÁG, HÁROM ÜTEMŰ ÚJRAINDÍTÁS JÖN

“A gazdaságvédelmi akcióvédelmi terv február 1-jéig tartott” – kezdte a miniszterelnök, aki kifejtette: a gazdasági újraindítási akcióterv 3 ütemben zajlik, idén januárban indult, októberig tart. “Nagy reményekkel vágtunk neki a 2020-as évre, komoly rekordokat sikerült elérni. A járvány beütésekor az államadósság alacsony volt, a foglalkoztatottság magasan volt, a jövedelmek növekedtek. Ám beütött a járvány, s megnyitotta a védekezés korszakát. Nagy gyomrost kapott a gazdaság.”

VARGA MIHÁLY SZERINT HÁROM HÉT ALATT JÖTT AZ ÖSSZEOMLÁS

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint emberi és gazdasági válságot okozott egyszerre a világjárvány. Három hét alatt következett be 2020-ban az összeomlás, a magyar gazdaság dinamikus felzárkózását megakasztotta a koronavírus-járvány. 

PARRAGH LÁSZLÓ KEZDETT

…és dícsérte a gazdaságot (ennek az ellenkezője speciel furcsa lett volna). Az MKKIK elnök az eseményt megnyitó előadásában elmondta, hogy Németországhoz képest az elmúlt években a magyar gazdaság lényegesen jobban teljesített. Magyarország az EU egyik legjobban teljesítő gazdasága, mivel…

  • alacsony a munkanélküliség,
  • magas a beruházási ráta,
  • 2010-19 között nagyon jelentősen csökkent az államadósság,
  • 2016 után pedig nagyon meredeken nőtt a beruházások értéke Magyarországon, jóval gyorsabban, mint az uniós átlag.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb