Szegedi Arcok

Már megint Szeged: megállíthatja a koronavírus terjedését egy Szegedi Tudományegyetemről indult találmány

A vírusok, baktériumok és gombák ellen akár több éven át is hatásosan véd a Szegedi Tudományegyetemen kifejlesztett önfertőtlenítő bevonat. A COVID-19 világjárvány idején ismét közfigyelmet kapott a több évtizedes kutatómunka eredménye, amelyről dr. Dékány Imrét, az SZTE emeritus professzorát kérdezte az SZTEinfo portál.

FÉNY HATÁSÁRA OXIGÉNNEL PUSZTÍTJA A MIKROBÁKAT

Az önfertőtlenítő felület kulcsa a fotoreaktív titán-dioxid, amely fény hatására aktív oxigénnel pusztítja a rá kerülő mikrobákat. Az alapmechanizmus egy XX. századi japán kutatási eredményen alapul. Az ázsiai országban kórházi alkalmazásig is eljutottak az újítással, az első ilyen festék azonban legfeljebb egy hónapig és csak UV-fénynél nyújtott csíramentességet.

A szegedi fejlesztés nagy vívmánya, hogy a kezelt felület tartósan, akár több évig is megtartja az önfertőtlenítő tulajdonságát.

TÍZ PERC ALATT MINDEN VÍRUS ELPUSZTULT

“Tíz perc alatt minden vizsgált vírustípus elpusztult. A kórokozó nem tudott terjedni és szaporodni az általunk fejlesztetett önfertőtlenítő felületen” – magyarázta dr. Dékány Imre, az SZTE emeritus professzora. Mindez vegyszermentes, az egészségre ártalmatlan, a fertőtlenítés hagyományos módszereinél olcsóbb és gyorsabb, mégis tartósabb eredménnyel járó innováció. Hatását, a mikrobiológia vonatkozású vizsgálatokat dr. Nagy Erzsébettel, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Klinikai Mikrobiológiai és Diagnosztikai Intézetének professzorával közösen kezdték el. Az innovatív technológia hatásosságát a közelmúltban kifejezetten a vírusokra fókuszálva vizsgálta meg a dr. Boldogkői Zsolt professzor által irányított kutatócsoport. Mint a professzor nyilatkozta, a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Orvosi Biológiai Intézete és egy budapesti cég közötti szerződés alapján a kutatók igazolták újításunk hatásosságát. A módszerükkel kezelt felületeken a mikrobák, köztük a koronavírushoz hasonló szerkezetű vírusok, tartósan életképtelenné válnak. A Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék professor emeritusa a múlt század végén kezdte azt az innovációt, amelynek jelentőségét új megvilágításba helyezte a COVID-19 világjárvány.

ISKOLÁKBAN ÉS SPORTPÁLYÁKON IS TÖKÉLETES VÉDELEM

“Találmányunk kórházakban és iskolákban, sportpályákon, de más közösségi terekben, falfelületeken és tárgyakon, köztük például tömegközlekedési eszközökön használva is forradalmasítja a fertőzések elleni védelmet. A nanoszerkezetű színtelen és szagtalan réteg önállóan vagy festék, lakk adalékanyagaként vihető föl bármilyen felületre” – érvelt dr. Dékány Imre. Mint kifejtette, a fémtől és az üvegtől kezdve a fán és a kárpiton át a műanyagig és gumiig bármilyen felület kezelhető az általuk fejlesztett bevonattal. Az ilyen felületek akár néhány évig is megőrzik önfertőtlenítő tulajdonságukat.

A teljes interjút IDE kattintva tudod elolvasni.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

SZTE fotók: Bobkó Anna

Borítókép: Szabó Dávid

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb