Mindenmás

Napi pakk, szombat: ismét BL-meccset játszik a MOL-Pick Szeged, Rick Astley, Bob Marley és Axl Rose szülinap

Mezeket elő, ismét BL-meccset játszanak Bánhidiék, ráadásul a bivalyerős PSG érkezik Szegedre. De ne rohanjunk ennyire előre: remek zenészek születtek ezen a napon, és ha figyelmesen olvasol, az is kiderül, milyen időjárás lesz ma Szegeden. Főzz egy erős kávét, és kezdd a napot a Szeged365-tel!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Dóra, Dorottya, Agmánd, Ajándék, Áldor, Amand, Amanda, Ámor, Annadóra, Ditte, Dolli, Dórabella, Doren, Dorinka, Dorit, Dorka, Dorkás, Dorotea, Doroti, Gara, Júnó, Kalliszta, Kasszandra, Korvin, Manda, Mendi, Menodóra, Réka, Szamanta, Szilvánusz, Tétisz, Ticiána, Titán, Titánia, Titanilla, Titusz – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 207 éve született Ganz Ábrahám feltaláló, gyáriparos magyar nehézipar egyik megteremtője, vasöntőmester. Vasöntőmester volt, első kis műhelyét 1844-ben nyitotta meg Budán. Üzemében öntöttvas tárgyakat készített, s nagy szorgalommal lassanként tekintélyt vívott ki magának. A Lánchíd vastartóit már ő készítette. Vállalata fejlődésében a szabadságharc hozott némi megtorpanást, ágyukat öntött ugyanis a honvédseregnek, s ezért Világos után elítélték. 1854-ben azonban már újabb fordulóponthoz érkezett üzeme, saját fejlesztése eredményeként kéregöntésű vasúti kerekeket kezdett gyártani. Eljárását szabadalmaztatta, s kerekeivel európai hírnevet szerzett. Időközben profilját kibővítve malomipari berendezések készítését is elkezdte, s árui sok ipari kiállításon nyertek díjakat. Hét segéddel nyitott pici műhelye alig két évtized alatt a magyar nehézipar egyik legnagyobb üzeme lett, a svájci származású egykori öntőmestert pedig Pest városa 1863-ban díszpolgárává választotta.
  • 130 éve a Dalton fivérek elkövették első vonatrablásukat, 1 500 dollárt zsákmányoltak.
  • 104 éve Budapesten megszületett Gábor Zsazsa, Golden Globe-díjas magyar származású amerikai színésznő, a Moulin Rouge és A gonosz érintése szereplője. Eredeti neve: Gábor Sári. Karrierje kezdetén 1932-ben Bécsben operettdarabokban lépett fel, 1936-ban szépségkirálynő választáson Miss Magyarország volt. 1941-ben költözött az Amerikai Egyesült Államokba. 1952-ben John Huston “Moulin Rouge”-ában José Ferrer, 1953-ban Henri Verneuil “Az első számú közellenség”-ében Fernandel partnereként szerepelt világhíres filmekben. Magánélete nem volt mentes a botrányoktól. Kilenc házasságával, bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a legtöbb “igent” kimondó díva. Művészetének elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodi hírességek sétányán.
  • 98 éve látta meg a napvilágot Lóránt Gyula, az Aranycsapat középhátvédje.
  • 89 éve született François Truffaut francia rendező, író, forgatókönyvíró, filmkritikus, producer, a Harmadik típusú találkozások szereplője, a francia újhullám egyik legjelentősebb képviselője, Az utolsó metró és a Jules és Jim direktora.
  • 76 éves lenne Bob Marley, jamaikai reggae zenész.
  • 75 éve jött világra Radics Béla gitáros, énekes, zeneszerző.
  • 59. születésnapját ünnepli Axl Rose (William Bruce Rose, Jr.), a Guns N’ Roses együttes énekese.
  • 55 éves lett Rick Astley brit popénekes, zeneszerző, dalszövegíró.
  • 50 évvel ezelőtt Alan Shepard elütött egy golflabdát a Holdon. Alan Shepard volt az első amerikai aki az űrben járt, valamint az egyike azoknak, akik sétáltak a Holdon.

EGÉSZ KELLEMES LESZ A SZOMBATI IDŐJÁRÁS SZEGEDEN

Szokatlanul enyhe, de annál kellemesebb lesz a szombati idő, így ha te is egy kicsit kimozdulnál otthonról, vagy csak sétálnál egy nagyot a Tisza parton, akkor a szombati időjárás a barátod lesz. Már mutatjuk is, hogy miért.

Szombaton reggel is még párásan, felhősen indul majd a nap, de csapadékra nem kell számítani Szegeden. Az északi országrészekben eső eshet, sőt itt napközben is marad a hűvös időjárás. Térségünkben viszont napos és felhős időszakok váltogatják majd egymást, a reggeli 6-8 fokról egészen 10-12 fokig melegszik majd a levegő.

ISMÉT BL MECCSET JÁTSZIK A MOL-PICK SZEGED

Ma 20 órakor fogadja a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában a francia Paris Saint-Germain együttesét a MOL-Pick Szeged. A meccset a Sport 1 élőben adja.

MEGÁLLÍTHATJA A KORONAVÍRUST A SZEGEDI TALÁLMÁNY?

A vírusok, baktériumok és gombák ellen akár több éven át is hatásosan véd a Szegedi Tudományegyetemen kifejlesztett önfertőtlenítő bevonat. A COVID-19 világjárvány idején ismét közfigyelmet kapott a több évtizedes kutatómunka eredménye, amelyről dr. Dékány Imrét, az SZTE emeritus professzorát kérdezte az SZTEinfo portál.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb