Közélet

Február 22-ig marad a távmunka Szegeden is, meghosszabbították a rendeletet

A biztonságosabb munkavégzés és a munkahelyi egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében a munkáltatók és a munkavállalók február 22-ig a munka törvénykönyvétől eltérően állapodhatnak meg a távmunkáról – tájékoztatta az MTI-t az Innovációs és Technológiai Minisztérium (IMT).

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint a járvány első hulláma idején a távmunka sok területen bevált, egyaránt előnyös a vállalkozásoknak és a foglalkoztatottaknak. A távmunkában dolgozók tavaly nyár végén, ősz elején még mintegy 250 ezres száma decemberre 400 ezer fölé nőtt.

Forrás: munkastanacsok.hu

SZABADON VÁLASZTHATÓ A MUNKAVÉGZÉS HELYE

A kormány rendelete értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt a munkáltatók és a munkavállalók a távmunkavégzésre vonatkozó törvényi előírásoktól eltérően is megállapodhatnak. Számos könnyítés lehetséges, így szabadon választható a munkavégzés helye, a távmunka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is megvalósulhat.

KÖLTSÉGTÉRÍTÉS IS JÁRHAT

A munkáltató távmunka esetén költségtérítést fizethet, havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének tíz százalékával, 2021-ben 16 740 forinttal járulhat hozzá a munkavállaló kiadásaihoz. A munkáltató köteles tájékoztatni a munkavállalót a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól, a munkavállalónak pedig ezek alapján kell megválasztania a munkavégzés helyét.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb