Közélet

Elérte Szegedet: hulladékkal keveredett uszadék vonul le a Tiszán

Az árvizekkel minden évben jelentős mennyiségű uszadék, szerves anyag és kommunális hulladék vonul le a Tiszán. Ótott Ferenc, a Horthy Csónakház tulajdonosának Facebookon megosztott felvételein jól láthatóak a folyón úszó szeméthalmok, amelyek Kisköre felől érkeztek hozzánk.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság MTI-nek adott tájékoztatása szerint naponta közel 150 köbméter rönkfa, ág, és műanyag szemét úszik összeállva a folyón. A Tisza összes mellékfolyójából összegyűlt uszadék kisebb szigeteket alkotva vonul le a mederben. A kiskörei vízlépcső az első olyan műszaki létesítmény, amely megállítja a szemétáradatot, megkímélve ezzel az alsó folyószakaszokat a jelentős szennyeződéstől.

Szegednél a folyó tisztán tartása az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) feladata. Ahogy a vízügyi igazgatóság egy korábbi interjúban elmondta számunkra, a Maros és a Tisza áradása során az ártérben felgyűlt szemetet hozza magával Szegedre a folyó, de a szennyeződés általában amilyen gyorsan jön, olyan hirtelen tovább is vonul.

Forrás és videók: Ótott Ferenc Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb