Közélet

Operatív törzs: a héten már valamennyi háziorvosi praxishoz eljut a vakcina

Ezen a héten már nem lesz olyan magyarországi háziorvosi praxis, ahol ne szereznének tapasztalatot a vakcinázásban – jelentette ki Békássy Szabolcs, az Országos Háziorvosi Kollégium vezetője az Operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján, ahol Müller Cecília beszámolt arról, hogy a héten újabb vakcinaszállítmányok is várhatóak lesznek.

TÚL KORAI LENNE A JÁRVÁNYÜGYI SZABÁLYOK ENYHÍTÉSE

A járványügyi adatok alapján túl korai lenne a járványügyi szabályok enyhítése – mondta el Müller Cecília, országos tisztifőorvos, majd hozzátette, több városban – így Kecskeméten és Miskolcon is – “foglalkoznak a gondolattal”, hogy enyhítenek az elrendelt higiénés szabályokon. Mint mondta, a város vezetésének hatásköre van a higiénés szabályok elrendelésére és az azokon történő enyhítésre is, “de ez a hatáskör rendkívüli felelősséggel is jár”.

A járványügyi adatok alapján mindenkit körültekintésre és maximális óvatosságra intek – szögezte le az országos tisztifőorvos, kiemelve, hogy több ország példája is mutatja, “a korai nyitás sok veszélyt rejt magában”. Müller Cecília ismertetése szerint a járványgörbe tíz napja nem csökken, a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, a számítások szerint várhatóan a ragályosabb vírusmutáció miatt egy ismételt emelkedő tendencia jöhet.

A HÉTEN ÚJABB VAKCINÁK ÉRKEZNEK, A MÁSODIK OLTÁST KÖVETŐEN KONTAKTSZEMÉLLYÉ VÁLT EMBEREKNEK NEM KELL KARANTÉNBAN MARADNIUK

Az AstraZeneca 45 600 dózist szállít le csütörtökön, a Moderna pedig csütörtökön vagy pénteken 21 600 vakcinát küld. Részletezte továbbá, hogy az ország szennyvizében ismét emelkedik a koronavírus örökítőanyagának tartalma. Emellett bejelentette, hogy azoknak, akik már megkapták a második oltásukat is, és így váltak kontaktszeméllyé, akkor nekik már nem kell karanténban maradniuk, mivel már védettnek számítanak, legalábbis akkor, ha a második oltás óta a védőoltás leiratában megszabott idő is eltelt.

A HÁZIORVOSOK EZEN A HÉTEN IS FOLYTATJÁK AZ OLTÁSOKAT

Az elmúlt héten országszerte több mint 10 ezer pácienst oltottak be a háziorvosi rendelőkben, az oltási kampány ezen a héten is folytatódik a körükben – mondta el Békássy Szabolcs, az Országos Háziorvosi Kollégium vezetője. Közölte, az elmúlt héten a legveszélyeztetettebb korcsoportba tartozó 82 év felettieket oltották be a háziorvosok, további 30 ezer embert pedig oltópontokra irányítottak, hogy ők is megkaphassák a vakcinát.

A védőoltási kampány a héten is folytatódik a háziorvosok körében, így 2040 praxisnak lesz lehetősége az AstraZeneca vakcinájával beoltani az 59 év alattiakat, további 2964 rendelőben pedig a Pfizer készítményével oltják be a legidősebbeket. Ezen a héten így már nem lesz olyan magyarországi háziorvosi praxis, ahol ne szereznének tapasztalatot a vakcinázásban – jelezte Békássy Szabolcs.

KEDDEN 166 EMBER ELLEN INTÉZKEDTEK A MASZKVISELÉS ELMULASZTÁSA MIATT A RENDŐRÖK

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 166 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában – mondta el Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Közölte, 123 ember ellen azért volt szükség a fellépésre, mert megszegték a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 18-at figyelmeztettek, 40-en kaptak helyszíni bírságot, 65-öt feljelentettek.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Kiss Róbert elmondta, szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyein 9, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 34 ember ellen intézkedtek. Az alezredes hozzátette, hogy a maszkviselési szabályok megszegése miatt  24 298-szer intézkedtek eddig a rendőrök.

Forrás: MTI/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb