Sport

Gyúrunk, wazze? Nyitnának az edzőtermek, mutatjuk, hogyan

Plexifalakkal elválasztott futópadok, üzemen kívül helyezett zuhanyzók és maszk – áll abban a kilenc pontos újranyitási tervezetben, melyet a Magyarországi Edzőtermek Országos Szövetsége juttatott el az Operatív Törzs és a kormány részére. A szövetség elnöke, Dechert Áron az InfoRádiónak azt mondta: egy hónapos tesztidőszakot terveznek, február 20. és március 20. között. Cikkünk frissült, a délelőtti megjelenéshez képest sok új információ került bele.

SZEGEDEN MÁR VAN MOZGÁS

Az utóbbi hetekben több szegedi konditerem is a nyitás mellett döntött, természetesen a járványügyi szabályok betartásával. Az utóbbiak értelmében csakis versenyigazolvánnyal lehet belépni, a normál “földi halandó” szegediek számára továbbra is zárva van a bejárati ajtó:

KILENC PONTOS CSOMAGOT KÜLDTEK A KORMÁNYNAK

A MEDZOSZ az elmúlt hét során megküldte kilencpontos javaslatát az operatív törzsnek, Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének, valamint Szabó Tünde sportállamtitkárának, amelyben egy egy hónapos tesztnyitási időszakot javasolnak. A szövetség elnöke az InfoRádióban emlékeztetett, a november óta eltelt időben számos edzőterem kényszerült végső bezárásra, azonban, ha a javaslataik – mintegy a vírushelyzetre reagálva – minden érintett részéről elfogadásra kerülnének, biztonságosan újraindulhatna a sportélet a termekben.

A kilenc ponttal kapcsolatban az elnök megjegyezte, miután Magyarországon két és félezer edzőterem üzemel, ezért nagyon nehézkes egy egységes keretrendszert kidolgozni, ami mindenki számára ideális.

NINCS VIZESBLOKK, VAN PLEXIFAL

A fő irány, hogy a helyiségekben ne legyen zsúfoltság, valamint a maszk használata sem lehet kérdés. Az utóbbi alól kivételt legfeljebb az aktív mozgást végzők képezhetnének. A javaslatuk szerint…

  • a kardio gépek között plexifalat kellene felhúzni,
  • a tesztidőszakban nem üzemelhetnének a büfék,
  • illetve zárva maradnának a vizesblokk-helyiségek.

A maszk használat alól kivételt legfeljebb az aktív mozgást végzők képezhetnének. Hogy a vizesblokk – helységek bezárásával mi lesz azokkal, akiknek edzés közben sürgős dolguk akadna (bocs) vagy hogy mennyire higiénikus egy reggeli edzést követően zuhanyzás nélkül berongyolni a munkahelyünkre, nyitott kérdés maradt. Fontos pont Dechert Áron szerint, hogy a termeknek gondoskodniuk kellene a vendégek előzetes regisztrációjáról, hogy tudják, adott napon hány ember szeretne sportolni náluk.

A szakember elárulta, jelenleg mintegy 500 terem az, amely az ismertetett kilenc pontot elfogadta, de szeretnék, ha ez a szám a héten legalább 1000-1200-ra emelkedne.

FRISSÍTVE (16:27): FELKERESTÜK A SZÖVETSÉGET, HOGY TISZTÁZZUNK EGY-KÉT KÉRDÉST

Mint kiderült, az Inforádió interjúban említett “vizesblokk” kifejezés csakis a zuhanyzót takarja, a toalett nyitva maradna. A teszt időszak 2021. február 15. és március 14. között tartana, itt csakis azok az edzőtermek nyithatnak ki, akik vállalják a következő intézkedések megtételét, és az egyes intézkedések betartatását:

  • illeszkedniük kell a kijárási tilalomhoz, tehát 06.00 – 19.00 óráig tarthatnak nyitva,
  • előre bejelentkezéses rendszerben,
  • vállalniuk kell egy nagyon komoly fertőtlenítési procedúrát,
  • a kardió gépek 3 méterenként lehetnek, plexivel elválasztva egymástól,
  • a termeknek létszám limitet kell vállalniuk, az edzőterem hasznos területének a 40 százalékában lehetnek emberek,
  • végig maszk szükséges, melyet aktív mozgás esetén le lehet venni – például, amíg belenyomsz egy tizenkettes szériába, leveszed, amikor már pihensz, fel kell húznod,
  • büfé csak elvitelre mehet,
  • zuhanyzó nincs.

A CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI SZERVEZET IS AZ ÚJRANYITÁSÉRT KÜZD

Nemrég létrejött a Magyarországi Edzőtermek Országos Szövetségének Csongrád-Csanád megyei szervezete is, melynek elnökével, Király Norberttel a múlt héten pont arról beszélgettünk, milyen kérésekkel és javaslatokkal fordultak a kormány felé, milyen megoldások menthetnék meg a bajba jutott szektort.

Íme a szegedi fitneszguru javaslatai:

Forrás: Inforádió

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb