Sport

A szektor megmentéséért küzdenek a szegedi fitnesztermek

A szektor megmentéséről egyeztet a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetsége (MAFORSZ) a kormánnyal. Maga a szövetség decemberben alakult azzal a céllal, hogy létrehozzanak egy hivatalos érdekképviseletet a szektor szereplőinek, akik a járvány megfékezésére hozott intézkedések következtében az elmúlt 12 hónapból lassan 6 hónapot zárva töltenek, ezzel nagyon nehéz anyagi helyzetbe kerülve. Jelenleg is a különböző mozgásközpontok a túlélésért, a fennmaradásért küzdenek. Az országos kezdeményezés részeként létrejött a szervezet Csongrád megyei szervezete is, melynek elnökével, Király Norberttel beszélgettünk arról, milyen kérésekkel és javaslatokkal fordultak a kormány felé, milyen megoldások menthetnék meg a bajba jutott szektort.

Fotó: csucsforma.com

„Az első kérésünk az az, hogy minél előbb nyithassunk, mert mára már a szektor a csődközeli állapotba került. Szinte az összes terem nulla bevétellel és folyamatos költségekkel küzd, hiszen nehéz úgy életben maradni, hogy az elmúlt lassan 12 hónapból 6 hónapot zárva vagyunk. Szeretném kihangsúlyozni, hogy mi elhatárolódunk minden olyan kezdeményezéstől, amely azt mondja, hogy nyissunk önkényesen, mert úgy gondoljuk, akkor tudunk egy jó megoldást találni a jelenlegi helyzetre, ha együttműködünk a kormánnyal, ezt csak így lehet, még akkor is, ha válságos állapotban van a szektorunk” – árulta el Király Norbert, majd arról is beszámolt, hogy folyamatosak a tárgyalások a kormánnyal, és tapasztalataik szerint a döntéshozók nyitottak a párbeszédre és szeretnének megoldást találni arra, hogy a szektor túlélje a válságot.

A Szövetség létrejöttének pont ez a lényege, hogy a döntéshozók lássák, mekkora a baj a szektorban, és mennyien vannak az ágazatban, akik segítségre szorulnak. Király Norbert elmondta, országosan több mint egymillió ember jár különböző edzőtermekbe, 2500 mozgásközpont található, amelyből csak Csongrád megyében több mint 200 teremmel vették fel a kapcsolatot, nagy részük pedig már csatlakozott is a szövetséghez.

Fotó: Izometria Fitness Facebook oldala

„Az egyik kérésünk tehát a biztonságos nyitás, akár létszámkorláttal, plusz valamilyen fertőtlenítő protokollal, ami azért már nyereséget tud termelni a termeknek, de biztonságosabb azáltal, hogy kevesebb vendég tartózkodik egyszerre a sportlétesítményekben. A fő törekvéseink közé tartozik az is, hogy vissza nem térítendő támogatást kértünk a bezárt időszakokra, mind a márciusi, mind a novemberi időszakra. A költségeinkre és a kiesett bevételeinkre kértük a támogatást, hiszen elég nagy bevételektől esett el ebben az időszakban a szektor. Plusz az újrainduláshoz nagy segítség lenne, ha kamatmentes hitel támogatást kapnánk, mint más szektorok, mert az nagyban segítené a zökkenőmentes újranyitást” – részletezte a MAFORSZ Csongrád megyei szervezetének elnöke.

Ha szeretnél még többet megtudni a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének kezdeményezéséről, hallgasd meg Király Norberttel készített teljes interjúnkat:

Szegeden már két konditerem döntött a nyitás mellett, természetesen a hatályban lévő rendelettel összhangban, azok számára tárták ki kapuikat, akik versenyszerűen sportolnak:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb