Mindenmás

Szeged 365 fotóriport: brutális állapotok a Cserepes sori szegénynegyedben

Heteken át a Cserepes Sori Piac sorsa tartotta lázban a szegedi közvéleményt (holtversenyben az SZTE alapítványi átszervezésével), azonban a január utolsó napján bezárt piactól párszáz méterre lévő szegénynegyed valahogy a feledés homályába veszett. Pedig annak dacára, hogy négy éve elkezdték az épületek dózerolását és a lakók átköltöztetését, 8-10 ház még mindig áll, a környéken pedig a Mad Max című filmet idéző állapotok uralkodnak.

Négy tényező a kint készített villám-videónk kapcsán:

  • 2021.
  • Európa.
  • Magyarország.
  • Szeged.

Hihetetlen, de a gyönyörű, patinás, mediterrán városunknak van egy ilyen része is – és igen, itt bizony emberek laknak, rettenetes körülmények között:

A témát ismét Ti, a Szeged365 olvasói adtátok. Timi, a móravárosi Kaszás utcában lakó olvasónk kora reggel jár dolgozni a közeli bevásárlóközpontba, munkába menet a Cserép és a Téglagyár utcákon szokott gyalogolni, mint írta, elég sportosan, a két utca találkozásánál általában kocogni szokott, biztos, ami biztos. Szerinte ilyen állapotokat csak a legdurvább, közel-keleti fegyveres konfliktusokat bemutató filmekben látni:

“Az omladozó épületek egy dolog, az igazán meglepő az a szeméttenger, ami a piac és a lakórész közötti füves területen van. Kidobált hűtőgépek, babakocsik, szekrények, ruhák és úgy általában minden, szanaszét, a fűben. Ez 2021? Ráadásul pont a patinás Szegeden?” – írja üzenetében az olvasónk.

AZ ÖTVENES ÉVEKBEN ÉPÜLT A TELEP, TÉGLAGYÁRI MUNKÁSOKNAK

A telep még az ötvenes években épült, az állami büdzséből felhúzott házakba akkor téglagyári munkásokat költöztettek. A rendszerváltás után ugrott a Bajai úti téglagyár (az is “gyönyörű” állapotban van, de erről majd később), az üresen maradt házak közel harmadát megvették a lakók, a többi pedig önkormányzati bérlakás maradt. A probléma ott kezdődött, hogy az ingatlanok jelentős részét önkényes lakásfoglalók foglalták el, akikkel azóta sem nagyon tudtak mit kezdeni.

2017 TAVASZÁN KEZDTÉK EL BONTANI A CSEREPES SORI SZEGÉNYNEGYEDET

Városházi forrásaink szerint pont a fent említett random beköltözőkkel gyűlt meg az önkormányzat baja, amikor 2017-ben nekiláttak a házak dózerolásának. A képlet papíron működőképes volt: a magántulajdonban lévő házakat értékbecslést követően megvették a tulajdonosoktól, a bérlőket pedig IKV bérlakásokba költöztették át a város más pontjaira. A gyakorlatban rengeteg konfliktus volt abból, hogy a tulajdonosok és az önkormányzati értékbecslők teljesen mást gondoltak az ingatlanok értékéről, illetve az átköltöztetetteknek is nehezen ment a beilleszkedés. Az önkényes lakásfoglalók külön kategória, ők annyira nagy falatnak bizonyultak, hogy az egyik házban lakó hölgy ott jártunkkor azt mondta, még mindig van belőlük a telepen.

NINCSENEK SZAVAK ARRA, AMI A CSEREPES SORON VAN

A területen 16 ingatlanban 64 lakást érintett a dózerolás, amely idő közben rejtélyes okokból megállt, jelen pillanatban 8-10 omladozó ház és egy hatalmas, füves, az ég adta egy világon semmire sem használt pusztaság várja az arra látogató szegedieket. Az utóbbi vastagon borítva szeméttel, melynek eltakarítására első blikkre sem az ott lakóknak, sem a városvezetésnek nincs túl nagy igénye:

Géza nevű olvasónk arról írt, pár éve még drogelosztó is működött a környéken, mint írta, ő a Rákóczi utcán lakik, de még a környékükön is mászkáltak az ijesztő vagy éppen teljes deliriumban kóválygó arcok. Rákérdeztünk az egyik rendőrségi forrásunknál, a bizinsz tényleg ment egy darabig, bő két éve ennek egy TEK-es akció vetett véget. Egy másik, a múlt héten ránk író olvasónk, Béla arról írt, többször is tett bejelentést az önkormányzatnál és a közterület-felügyeletnél, de hónapok óta terelő válaszokat kap, a móravárosi helyzettel gyakorlatilag senki sem foglalkozik.

Pedig a terület roppant értékes: a közelében van a Napfénypark, a Szegedi Vadaspark, az ALDI, ráadásul pár kilométer a szerb határ is, rengeteg hasznos dologra lehetne használni.

Rákérdeztünk az önkormányzatra, hogy áll a Cserepes sori szegénynegyed pár éve megrekedt ügye, amint érkezik válasz, jövünk vele.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb