Blog

PénzügyesAnyu Blog: Otthonfelújítási támogatás- hitel alapozó

Sokan megörültek az otthonfelújítási programnak, amiben akár 3 milliós állami támogatáshoz juthatnak a gyermeket nevelő családok. Amikor viszont mindenki számára világossá vált, hogy ez egy utófinanszírozott támogatás, sokan hidegzuhanyként élték meg. Majd jött az információ, hogy egy speciális, egyedileg kamattámogatott hitelkonstrukciót is lehet igényelni a támogatáshoz. Most ehhez hoztam az alapozó tanfolyamot.

Aki a támogatás feltételeivel még nincs tisztában, annak javaslom az előző cikkemet is, mert ott a leggyakoribb tévhitekről írtam egy összefoglalót.

NEM MINDEN BANKNÁL LEHET IGÉNYELNI:

A hitel konstrukciót nem minden bank dolgozta ki, de már több bankban igényelhető. Nem mondanám egy kiforrott terméknek, így sok még a bizonytalanság a részletkérdésekben. Amik biztosak, azok a következőek:

🟢Maga a bank is megvizsgálja a támogatási jogosultság alapfeltételeit. (Nyilván nem szeretnének mindenkit hitelbírálni, aki úgy gondolja, hogy jogosult, de közben nincs munkaviszonya 1 éve, vagy nincs 25 év alatti gyermeke, vagy épp ingatlana, stb.) A további feltételekről és a támogatás összegéről továbbra is a kormányhivatal dönt.

🟢A kölcsön maximum 6 millió forint lehet, de kisebb összeget is lehet kérni.

🟢A leghosszabb futamidő 10 év, de ha belefér a jövedelmünkbe rövidebbet is lehet választani.

🟢3 %-os kamatozású, ingatlanfedezetes hitelről van szó.

🟢 A törlesztőrészlet 58 000 Ft-ra rúg 10 év esetén.

🟢Amennyiben a kormányhivatal jóváhagyja a támogatási kérelmet, egyből a hitelbe törleszt, ezzel lecsökken a törlesztő részlet is, kb 30 000 Ft-ra.

A FOLYAMAT LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE:

A további folyamatot úgy kell elképzelni, mint egy normál ingatlanfedezetes hitelt. Beadjuk a kérelmet és értékbecslő által meghatározzák az ingatlan értékét. Ez alapján döntenek arról, hogy a fedezet megfelelő értékű-e a kért hitelhez, az esetlegesen már korábban felvett jelzáloghitelnek az összegével együtt. Ez településenként eltérő lehet, ezért egyedileg kell ezt megnézni.

A következő lépés a jövedelem vizsgálat lesz, amit úgy tudunk megjegyezni, hogy ha 500 000 Ft alatti a jövedelmünk (akár adóstárssal együtt), akkor a meglévő hitelek törlesztői és ez az otthonteremtési törlesztője együtt, nem haladhatja meg az összjövedelem 50%-át, felette 60%-ig tudunk nyújtózkodni.

A jóváhagyás után banki szerződés, közjegyzői okiratba foglalás, földhivatali bejegyzés és folyósítás következik.

A folyósítástól számított egy éven belül be kell fejezni a munkákat és a számlákat itt is be kell mutatni és a kormányhivatalnál is. Utóbbinál a támogatási kérelmet is be kell nyújtani természetesen. Ha valamiért nem felelünk meg a feltételeknek (mondjuk a számlák aránya nem megfelelő, nem mutatjuk be a számlákat időben), akkor a kamattámogatás megszűnik és az addigi kamattámogatást is vissza kell fizetni. Így nagyon fontos, hogy mindenre odafigyeljünk!

AKÁR 4 MILLIÓ FORINTOT IS KAPHATSZ PLUSZBAN:

Mivel ez egy ingatlancélú fedezetes hitel, nem árt arra is figyelni, hogy érvényesíthetjük a gyermekek születése jogán hitelengedési lehetőséget. Ez második gyermek születésénél (már betöltött 12 hetes terhesség is elég) 1 millió, harmadik gyermek születésénél 4 millió forint. Szóval, aki nem akart eddig hitelt, annak nagyon érdemes ezen elgondolkodnia, mert tulajdonképpen, ez talált 4 milló forint is lehet. Viszont, ha közben folyósít a kormányhivatal és megszűnik a hitel, akkor nem lesz mit elengedni. Ha folyósítás előtt kérjük a hitelengedést, akkor a kormányhivatal már nem a hitelbe törleszt, hanem a számlánkra! 😊

Szóval naptár, számolás, matekozás és egy díjmentes hitelügyintéző segítsége nem biztos, hogy hátrány lesz! Főleg, hogy van még a fentieken túl is mire figyelni. Illetve aki nem vállal további gyermeket, vagy nem az egész 6 millió forintot szeretné felvenni hitelként, nem biztos, hogy ezt a konstrukciót végig akarja járni. Más, egyszerűbb megoldások is léteznek.

Ha pedig még nincs olyan ember, akitől tanácsot kérhetsz, akkor fordulj hozzám bátran, mert nem csak blogposztot írok erről, hanem ügyintézője is vagyok a folyamatnak.

Dr. Szilágyi-Németh Lilla- PénzügyesAnyu, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. és a Bankmonitor Partner Kft. független pénzügyi szakértője, Faceboook- PénzügyesAnyu, Instagram:penzugyesanyu Email:[email protected], Telefon: 30/799-5960 www.penzugyesanyu.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb