Közélet

Duda Ernő, Szeged: nagyobb eséllyel alakul ki autoimmun betegség a fertőzés végett, mint a vakcináció miatt

Ismét tartolt a Facebookon a KOVIDők nevű, független tájékoztató csatorna legújabb interjúja Duda Ernővel, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biológiai Intézetének virológus – immunológus professzorával, aki szerint nem lehet elképzelni olyan rossz vakcinát, amelynek a mellékhatásait egy napon lehetne említeni a koronavírus-fertőzés veszélyeivel és lehetséges szövődményeivel.

Ebben az epizódban a KOVIDők egy sokakat foglalkoztató kérdéskörről, a COVID-19 megbetegedés, illetve az ellene engedélyezett vakcinák és az autoimmun betegségek lehetséges kapcsolatáról kérdezett. 

A VÉDŐOLTÁS ÉS AZ AUTOIMMUN BETEGSÉGEK

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy az autoimmun betegségben szenvedők megkaphatják-e a COVID-19 megbetegedés vírusa elleni védőoltást, illetve kiválthat-e autoimmun folyamatot a vakcina. Az autoimmun betegségek nem ellenjavallatai a jelenleg Magyarországon hozzáférhető COVID-vakcináknak – mondja dr. Duda Ernő professzor.

“Bár általánosságban minden védőoltásnak lehetnek különféle mellékhatásai, az autoimmun betegek esetében sem kell váratlan komplikációkra számítani a hazánkban jelenleg alkalmazott védőoltások után. Ezek esetében a súlyos asztmás betegek az egyetlen olyan populáció, ahol eddig – rendkívül kis gyakorisággal – úgynevezett anafilaxiás reakció lépett fel az oltást követően. Emiatt előírás, hogy a beadás után mindenkinél kötelező a megfigyelés (15–30 percig), hogy adott esetben azonnal kezelni lehessen az ilyen nemkívánatos eseményeket.” – mondta a professzor.

Forrás: portfolio.hu

VÁLTHAT-E KI AUTOIMMUN BETEGSÉGET A FERTŐZÉS VAGY AZ OLTÁS?

Erre a kérdésre a professzor elmontda, hogy tudni kell, hogy egy kórokozó számára szelekciós előnyt jelent, ha van olyan felszíni részecskéje (ún. epitóp), ami megegyezik a gazdaszervezet saját fehérjéinek valamelyikével, mert ilyenkor az immunrendszer ezt sajátjaként ismeri fel, és így kevésbé védekezik az adott kórokozóval szemben. Ez a jelenség magyarázza, hogy bizonyos vírusokon rengeteg olyan felszíni részecske mutatható ki, amelyek megegyeznek a gazdaszervezet saját molekuláival. Ezzel a kórokozó „lopakodóvá” válik, hiszen az immunrendszer „radarja” kevésbé képes észlelni a behatolót. Ez a tulajdonság más veszéllyel is jár: ha ugyanis ezek ellen a vírusrészek ellen alakul ki hatásos immunválasz, akkor ugyanezek a folyamatok a saját szervezetet is károsítani tudják. Természetesen az immunrendszernek sokrétű biztonsági mechanizmusai vannak, amelyek azt szolgálják, hogy ne induljon el autoimmun folyamat, de a „trükköző” kórokozók időnként ezeket a „védőberendezéseket” is ki tudják játszani. Ennek következtében bizonyos kórokozók képesek autoimmun folyamatokat kiváltani.

Forrás: penzcentrum.hu

MOST KEZDENEK A FELSZÍNRE TÖRNI AZ INFORMÁCIÓK

Dr. Duda Ernő, professzor azt is elárulta, hogy a vakcinafejlesztés során – amikor megtervezik, hogy mi ellen irányuljon az immunválasz – figyelembe kell venni ezeket a potenciálisan autoreaktív jellemzőket, és törekedni kell arra, hogy a védőoltás ne tudjon olyan folyamatot elindítani, mint maga a fertőzés. A jelenlegi helyzetben a SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatos teljes ismeretanyagunk alig egy éve gyűlik, így csak most kezdenek a felszínre kerülni az információk arról, hogy a fertőzés lezajlását követően milyen súlyos szövődmények léphetnek fel. Kiderült, hogy ezeknek a szövődményeknek egy jelentős része autoimmun folyamat következménye. Az újabb vizsgálatok már annak a felderítésére irányulnak, hogy melyek a kórokozó azon részei (epitópjai), amelyek képesek autoimmun folyamatokat elindítani. A jövőbeli vakcinák tervezésénél minden bizonnyal már ezeket az újabb ismereteket is figyelembe fogják venni. A már elkészült védőoltások kidolgozásakor viszont erre még értelemszerűen nem volt lehetőség, így a feladat az, hogy figyeljük az oltottakat annak érdekében, hogy kiderüljön: gyakoribbá válik-e bármilyen autoimmun betegség a különféle vakcinákkal oltott populációkban.

ELŐBB ALAKUL KI A FERTŐZÉS MIATT AUTOIMMUN BETEGSÉG, MINT A VAKCINA MIATT

“Az viszont már most teljesen egyértelmű, hogy az átvészelt fertőzés következtében szerzett autoimmun betegség kockázata messze nagyobb, mint a vakcináció által esetlegesen előidézhető autoimmun betegség kialakulásának az esélye. Tudva, hogy a COVID-19 megbetegedés rendkívül súlyos másodlagos következményekkel járhat és a halálozási aránya is meglehetősen nagy – főleg az idősebbek körében –, mindenkinek a védőoltás felvételét kell tanácsolni” – összegzte a mérleg eredményét Duda Ernő immunológus professzor, aki hozzátette, nem lehet elképzelni olyan rossz vakcinát, amelynek a mellékhatásait egy napon lehetne említeni a koronavírus-fertőzés veszélyeivel és lehetséges szövődményeivel.

Forrás: KOVIDők Facebook oldala, Dr. Bokor Dóra (gyógyszerész, szakújságíró)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb