Közélet

Marad az online oktatás a tavaszi félévben is az SZTE-n

Folytatódik a digitális oktatás a Szegedi Tudományegyetemen a novemberi kormányrendelet oktatásra vonatkozó rendelkezései alapján. A 2020/2021-es tavaszi félév is ugyanúgy, online formában indul, ahogy az őszi félév zárult – írja az SZTE hivatalos honlapján.

A magyar kormány továbbra is fenntartja az egészségügyi veszélyhelyzet során kiadott korábbi intézkedéseit, ezért a 2020/2021. tanév tavaszi félévében is folytatódik az online oktatás. A kormányrendelet lehetővé teszi, hogy indokolt esetekben (a kizárólag jelenléttel megtartható kurzusok, gyakorlatok, számonkérések esetén), a miniszter felmentést adjon a digitális (online, távolléti) oktatás alól. Így egyes tárgyak vagy számonkérések esetén (a korábbi félévhez hasonlóan), kivételesen, fizikai jelenléti oktatás is folyhat. Ezekről az illetékes kar tájékoztatja majd a hallgatókat.

MARAD A COOSPACE

Amennyiben a kormány a félév folyamán a korlátozások enyhítéséről vagy eltörléséről rendelkezik, az ennek hatására esetlegesen módosuló oktatási rendről minden hallgatót tájékoztat az SZTE Oktatási Igazgatósága. A távoktatás hivatalos platformja továbbra is a CooSpace. Az egyetem hallgatói elsősorban az egyes kurzusok színterein tájékozódhatnak a megváltozott követelményekről és teljesítendő feladatokról. A CooSpace színterei összekapcsolják az adott kurzus hallgatóit és oktatóit, melynek köszönhetően a kapcsolattartás és a közös munka is könnyebb lesz. A CooSpace-re a Neptun vagy a korábbi ETR azonosítóval lehet belépni.

A KÜLFÖLDI HALLGATÓKNAK MEG KELL JELENNI SZEMÉLYESEN

A külföldi hallgatóknak a félév kezdetére személyesen meg kell érkezniük Szegedre, ha ezt a képzés jellege indokolja. Számukra kollégiumi elhelyezést biztosít a Szegedi Tudományegyetem (a rektorhoz címzett, de a kollégium igazgatójához beadott kérvénnyel). Ha a külföldi hallgató a Covid-járvánnyal kapcsolatos problémák miatt nem tud időben megjelenni, az március 15-ig igazolt hiányzásnak minősül. Erről hivatalos dokumentumot kell bemutatnia az érintettnek, ezután pedig gondoskodnak arról, hogy a hallgató becsatlakozzon a félévbe.  Március 15-ét követően a félévbe való becsatlakozás már hivatalos igazolással sem lehetséges. A kar dékánja azonban ekkor is engedélyezheti a félév teljesítését, ha a jelenléti oktatást igénylő órákat ezt követően tömbösítve tartják, és a hallgató a távolléti oktatási rendben tartott órákon online módon részt vett.

A nem jelenléti, hanem távolléti oktatási rendben folyó tanulmányok esetén a félév megkezdéséhez nem feltétel a Szegeden való megjelenés. Fizikai jelenléttel az egészségügyi veszélyhelyzet alatt csak az illetékes miniszter által a tavaszi félévre engedélyezett kurzusok esetén folyhat képzés.

EGY KIS JÓ HÍR IS VAN AZ SZTE HÁZA-TÁJÁRÓL

Innovatív ötleteket megvalósító kutatókat és hallgatókat támogat a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal először 2020-ban hirdette meg a Proof of Concept Pályázatot

Forrás: u-szeged.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb