Szegedi Arcok

Szegediek szerveztek online Covid-konferenciát: Duda Ernő, Kemenesi Gábor, Rusvai Miklós és Tóth Sándor mondták el a véleményüket az oltásokról

Ismét nagyot pörgött a KOVIDők nevű, két nemzetközileg elismert szegedi kutató – dr. Horváth Péter informatikus és dr. Kintses Bálint biológus – nevével fémjelzett, független tájékoztató csatorna. A két szegedi péntek estére egy online konferenciát hozott össze, olyan nagy nevek részvételével mint a szegedi Duda Ernő, nomeg Kemenesi Gábor, Rusvai Miklós és Tóth Sándor. A téma a különféle védőoltások hatásossága és esetleges mellékhatásai voltak.

A szakértők többek között arról diskuráltak, hogy…

  • személy szerint hogyan viszonyulnak az oltásokhoz, érdemesnek tartják-e beadatni, illetve javasolják-e az oltás felvételét,
  • melyik vakcinatípust tartják elfogadhatónak, és esetleg van-e olyan, amit szakmai szempontok alapján nem minősítenének elfogadhatónak,
  • milyen mellékhatásokkal kell számolni,
  • van-e olyan betegség – esetleg autoimmun betegség– , ami esetén a virológusok nem javasolnák a vakcinálást.

DUDA ERNŐ, KEMENESI GÁBOR (ÉS ÚGY ÁLTALÁBAN, MINDENKI): OLTATNI KELL

Javasolja-e a védőoltás beadását? – hangzott a kerekasztal-beszélgetés első kérdése. Ebben teljes volt az egység, mind a négy meghívott elmondta, hogy minél többet tudunk a betegségről, a szövődményekről, annál biztosabb, hogy bármilyen engedélyezett vakcina jobb, mint elkapni a vírust. Dr. Duda Ernő úgy látja, ennek bizonyítéka, amit gyermekorvosokkal beszélgetve hall. Elmondásuk szerint nem telik el nap, amikor ne találkoznának olyan gyerekekkel, akik nem tudtak róla, hogy Covid-osok voltak, ám hetekkel, hónapokkal később kialakult náluk egy sokszervi megbetegedés, úgynevezett Kawasaki-szerű szindróma. A szegedi professzor azt mondta, hogy amennyiben valakinek módja van rá, hogy oltasson, tegye meg. Ebben mindenki egyetértett vele, Kemenesi Gábor még hozzá tette: “bármilyen vakcina százszor jobb, mint az élet, amit most vagyunk kénytelenek élni.”

Tóth Sándor úgy véli, a vakcinák kockázata jóval kisebb, mint ami a köztudatban él. A vírus nyomán jelentkező szövődmények kialakulása miatt különösen fontos a vakcinálás, ugyanis súlyos, a mindennapi életet megnehezítő körülményeket okoz a „hosszú Covid”, vagyis a hosszan tartó szövődmények. A vírus manipulálja az immunrendszert, a vakcina erre viszont felkészíti az immunrendszerünket.

A SZEGEDI PROFESSZOR AZ MRNS ALAPÚ VAKCINÁBAN HISZ

A második kérdés arról faggatta az elismert kutatókat, hogy ki, melyik alapanyagtípusú oltásban hisz. Duda Ernő elmondta, a koronavírus profi: 3 gént is hordoz, ami kikapcsolja az elsődleges immunválaszt, ez az úgynevezett interferonreakció. Emellett rengeteg olyan molekuláris mintát hordoz, mely egyezik a szervezetben hordozott sejtek mintázatával, így „rejtve” tud maradni, sőt a saját sejtek pusztítására is rá tudja venni az immunrendszert. Emiatt a szegedi professzor szerint minél kevesebb van a vírusból a vakcinában, annál jobb. Az mRNS-vakcina ilyen, ebben csak egy becsomagolt RNS van, nem elölt vírus vagy vektorvírus. Meglátása szerint a vektorvakcinák, a fehérjealegység-vakcinák és az mRNS-vakcinák a legjobbak.

A szegedi professzor szerint az a vakcina a legrosszabb, ami az egész elölt vírust tartalmazza, ilyen a kínai Sinopharm oltása is. Ezt egyébként nemrég egy nagyobb lélegzetvételű interjúban is kifejtette:

A pécsi laborban dolgozó Kemenesi Gábor nem tartja szerencsésnek kategorizálni a vakcinákat, sok mindentől függ, hogy hol mit érdemes majd beadni. A mutációk esetében azok a vakcinák szerepelnek jól, amelyekben magas az antigének tartalma. Mivel az inaktiváltvírus-alapú oltóanyag nem működő vírust tartalmaz, nem lát komoly veszélyt a használatában.

ÖTFÉLE MELLÉKHATÁS LEHET

Tóth Sándor ötféle mellékhatást, helyesebben mondva nem kívánt oltási reakciót sorolt fel. Kettő megelőzhető, a vakcinában lévő alkotóelemek okozzák. A harmadik az immunrendszer aktiválásával jár együtt. A negyedik csoport az oltás beadásával járó reakció, például a szúrás helyén jelentkező fájdalom, pirosodás, plusz a pszichológiai reakciók. Az ötödik nem is mellékhatás: a beadás környékén történik valamilyen komplikáció, amit ráfogunk a vakcinára.

Kemenesi Gábor némi humorral fűszerezve a beszélgetést azt mondta, egyelőre jó a „felhasználói élménye” a vakcináknak, de mindig érdemes tudományosan kontextusba helyezni magunkat mellékhatásügyben. Rusvai Miklós ezt annyival egészítette ki, hogy sokan a normálisnak tekintett immunreakcióra komoly mellékhatásként néznek, ha például megfájdul a fejük, vagy két napig fáj a karjuk az oltás helyén, az számukra nem hétköznapi, pedig orvosi szemmel az.

A teljes konferenciát IDE kattintva tudod visszanézni, a KOVIDők oldalán.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb