Mindenmás

Napi pakk, vasárnap: a Valentin nap meghozza az enyhülést is Szegedre

Kicsit enyhébb lesz már ma az idő, mint volt az elmúlt napokban, de olyan igazi tavaszias hangulatra még nem kell számítani Szegeden. Ma van Valentin nap, így ha teheted, te is tudasd egy számodra fontos emberrel, hogy szereted! Kezdd a napot ma is a Szeged365-tel, és egész biztos, hogy nem maradsz le semmi fontosról!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Bálint, Valentin, Brúnó, Jozefa, Jozefin, Jozefina, Kirill, Konor, Konrád, Kurt, Kürt, Metód – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van Valentin nap – A szerelmesek, a jóbarátok és mindazok ünnepe, akik szeretik egymást. 496. február 14. -én I. (Szent) Gelasius pápa elrendelte, hogy e napon ünnepeljék Szent Valentin napját. Az ősi pogány templomi áldási ceremóniákból alakultak ki a Valentin-napi szokások. Ezt a napot az angolok már 1446-ban ünnepelték. Az 1700-as években váltak divatossá a Valentin-verseskötetek, a XIX. században ezen a napon már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek. A Valentin-nap megünneplése Magyarországon 1990-ben éledt fel. 
  • 187 éve jött világra Margaret Knight amerikai feltalálónő, akit a női Thomas Edison-ként is emlegetnek.
  • 101 éve megszületett Szöllősy Irén színész, bábművész, a Állami Bábszínház alapító tagja, Cicamica alakítója a Futrinka utcában.
  • 97 éve Thomas Watson létrehozta az IBM Corporation-t.
  • 89 éve látta meg a napvilágot Csermák József olimpiai bajnok atléta, aki 45 alkalommal szerepelt a magyar atlétaválogatottban. 1952-ben Helsinkiben nyert olimpiai aranyérmet kalapácsvetésben. A világon elsőként ő dobta túl a 60 méteres távolságot.
  • 85 éve született Sztankay István, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, érdemes művész, a József Attila Színház örökös tagja.
  • 77 éves lett Alan Parker angol filmrendező, az Evita, a Promenád a gyönyörbe és az Angyalszív direktora.
  • 32 éve működni kezdett az első műholdas telefon szolgáltatás.

MA MÁR EGY KICSIT ENYHÜL AZ IDŐJÁRÁS SZEGEDEN

Vasárnap is marad a hideg idő, viszont napközben fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet Szegeden. Hajnalban még csak -9 fokot mérhetünk, majd lassan +2 fokig melegszik az idő. Hőérzetünket csökkentheti a megélénkülő északnyugati szél, viszont csapadékra vasárnap sem kell számítani. Egész nap felhős és napos időben lesz részünk.

BEVESZI A BÖDÖN PIAC A PLÁZÁT

Végre a Bödön Piac is felébred téli álmából, vasárnap újra a Szeged Plázába várják a nagyérdeműt. Kínálatban nem lesz hiány, 77 árus sereglik majd össze a bevásárlóközpontban.

Forrás: Bödön Piac Facebook oldala

MA TE IS MEGNÉZHETED AZ AKÁRKIT

Újabb nagysikerű produkcióját teszi interneten is elérhetővé a Szegedi Szabadtéri Játékok. Valentin-nap alkalmából február 14-től a 2020-as évad egyik legnépszerűbb előadása, az AKÁRKI látható az online térben.

MÉG MA NEVEZHETSZ EGY JÓ VALENTIN NAPI KÉPREGÉNNYEL

 Ha mesterien értesz a rajzoláshoz, és a szép szavak is zsigerből jönnek, készítsd el saját Valentin – napi képregényed, és nevezd be a Szegedi Képregény Közösség és a 360 Online Ifjúsági Magazin díjmentes pályázatára február 14-ig. A részleteket itt találod.

Fotó: Szegedi KÉpregény Közösség Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb