Mindenmás

Vízelvezetés sehol, ha esik, tóvá alakul a szegedi Remény utca sarka

“Szeged legkisebb tava, egyben legnagyobb tócsája” – írja Kristóf nevű olvasónk a szegedi Remény utcában honos, nem éppen reményteljes állapotokról. Olvasói levél következik, olvasói fotókkal megspékelve a fent említett utca Kálvária sugárút felől eső végéről, melynek semmiféle (!) esőelvezető csatornája sincs, az ősrégi árkos rendszer pedig már rég felmondta a szolgálatot azzal, hogy megszűnt az összeköttetés az árkok között, ezért az összegyűlő vizet is csak a föld tudja beszívni.

Kristóf levele, melyet a hétvégén juttatott el szerkesztőségünkbe:

Kedves Szeged365 Szerkesztősége!


Szeretném felhívni a figyelmüket Szeged egyik utcájának nem igazán közismert (legalább) egy évtizedes szégyenfoltjára, a “Remény-tóra”.

Aszály idején porzik, mint a vakolat leverés, csapadékos idő után kerülgetni kell, illetve az autók szétcsapják a kerekekkel. Ezekkel jellemezném azt a hatalmas, összefüggő tócsát, mely nevezhető Szeged legkisebb tavának és egyben talán egyik legnagyobb tócsájának is. Szegeden a Remény utca Kálvária felől eső végében a Remény utca 1./A alatti, IKV tulajdonú többlakásos sarki ház előtti kavicsos területen már több mint egy évtizede is hatalmas kátyú volt. Az évek során minden közepesebb-nagyobb esőzés után ez megtelt esővízzel – mivel az utcának ezen részén semmilyen (!) csatornája nincs, ahova az esővizet el lehetne vezetni, az ősrégi árkos rendszer pedig már réges régen felmondta a szolgálatot azzal, hogy megszűnt az összeköttetés köztük, ezért a még meglévő pár darab árokban összegyűlő vizet is csak a föld tudja beszívni, csatornázás nincs – mert sehova sem tud folyni az esővíz, így ezekben az útmenti kátyúkban áll meg.

Ez a gödör pedig akkora, hogy egy hatalmas, több méter széles és még több méter hosszú óriási tócsa alakul ki, rendszeresen. A terület másik problémája, de ez most nem lényeges, hogy a közelben több üzlet és vendéglátó egység is üzemel, így állandóan érkező autókkal telített az utca eleje. Így értelemszerűen az a kopár kavicsos terület is parkolónak van használva, amikor ott áll az a temérdek víz, akkor ott elég érdekesen lehet megoldani a parkolást, másrészt meg az útról lehúzódva haladó autók a kerekeikkel szétcsapják a vizet, az meg szinte úgy hullámzik, mint egy tenger.

Ha megnézzük, a túloldalon is alakul a helyzet, egy újabb hatalmas összefüggő tócsa van alakulóban, és igen, ott is kavicsos parkoló van. És még valami, amit nem mondtam: pár éve nyáron éjszakai strandként funkcionált (végülis a wc-jük mellett van), hajléktalanok fürödtek benne (az autók miatt olajos, benzines vízben, bár lehet akkor épp nem volt olyan). 2015. környékén úgy tudom, hogy személyesen eljött a helyszínre a polgármester, megnézte a lakók panaszát, hogy már hány éve kell elviselni ezt a hatalmas állóvizet és más napra hozatott kavicsot. Sajnos már akkor látható volt, hogy mindez kevés, mostanra már meg sem látszik az egykori feltöltés. Újabban a ház lakói felújítás esetén bontási törmelékkel töltik, de az a három vödörnyi minimális egy ekkora gödörhöz.

Nagyjából ez a probléma, nemrég megpróbáltam bejelenteni az ügyet a Járókelő.hu -n, de az eredmény… holnap lesz 30 napja, hogy a polgármesteri hivatal válaszára várunk, az SZKHT irányította oda a történetet, miszerint engedély nélküli közterület leburkolást feltételeznek.”

Kristóf pár Google Streetview fotót is küldött, ez utóbbiak jól érzékeltetik, hogyan romlott a helyzet évről-évre.

2011-ben:

2013-ban:

2015-ben:

…és 2019-ben:

A fejldőés szinte tapintható. Kristóf bejelentése IDE kattintva olvasható, erre egyébként az SZKHT gyorsan válaszolt is, azóta a polgármesteri hivatalnál pattog a labda.

Az SZKHT válasza:

“A társaságunkhoz, alábbiakban érkezett bejelentésüket szíveskedjenek SZMJV Polgármesteri Hivatal – hoz továbbítani. Minden bizonnyal engedély nélküli zöldterület leburkolás történhetett a bejelentés helyszínén, ezért az Önkormányzat döntése alapján lesz jogosult társaságunk további intézkedéseket tenni az ügyben.”

A polgármesteri hivataltól még nem kapott választ az olvasónk, ma délelőtti telefonos érdeklődésünkre azt válaszolták, dolgoznak az ügyön. Amint fejlemény történik a témában, jövünk vele, addig is, ha arra jársz, nosztalgiázz egyet Kevin Costner szépemlékű blockbuster-én, a Waterworld-ön. Ha lesz belőle folytatás (tekintve, hogy A.: a film 25 éves, B.: ordas bukta volt a mozipénztáraknál, nem hinnénk), esetleg remake, tudunk egy klassz forgatási helyszínt a stáb részére…

Olvasói levél és fotók: B. Kristóf

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb