Közélet

Müller Cecília: 550 ezer adag Sinopharm vakcina érkezik kedden az országba

Kedden 550 ezer adag kínai Sinopharm-vakcina érkezik Magyarországra, ez a mennyiség 275 ezer ember beoltására elegendő – ismertette Müller Cecília, országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn, ahol György István ismertette az oltások menetével kapcsolatos információkat, Kiss Róbert alezredes pedig a rendőri intézkedésekről adott tájékoztatást.

Fotó: koronavirus.gov.hu

A REGISZTRÁLT IDŐSEK ÉS A 60 ÉV ALATTI KRÓNIKUS BETEGEK OLTÁSA FOLYTATÓDIK

Ezen a héten is a regisztrált idősek és a 60 év alatti, krónikus betegek oltása folytatódik – közölte György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője. Elmondta, a héten négy vakcinával oltanak, a Pfizerével, a Szputnyikkal, az Astra-Zenecáéval, a Modernáéval, és várják a kínai Sinopharm-vakcinát is.

Fotó: koronavirus.gov.hu

A regisztrált legidősebbek a Pfizer és a Szputnyik vakcinát a kórházi oltópontokon kapják meg; a kedden érkező Pfizer-szállítmányból 40 ezer adagot adnak erre a célra. A kijelölt háziorvosi praxisok 8-8 embert szervezhetnek kórházi oltópontokra, ezzel 40 ezer idős ember oltására lesz lehetőség. Ismertette, a felhasználásra már engedélyezett 20 ezer orosz oltóanyagot már nemcsak a budapesti, hanem a vidéki kórházi oltópontokra is kiszállítják. Erre az oltásra a háziorvosok 4-4, 60 év feletti, krónikus betegséggel nem küzdő idős embert választhatnak ki.

550 EZER ADAG SINOPHARM VAKCINA ÉRKEZIK KEDDEN MAGYARORSZÁGRA

Müller Cecília elmondta, kedden 550 ezer adag kínai Sinopharm-vakcina érkezik Magyarországra, ez a mennyiség 275 ezer ember beoltására elegendő. Ezenkívül a héten további 50 ezer ember oltására alkalmas orosz fejlesztésű Szputnyik V, valamint 102 960 adag Pfizer-oltóanyagot várnak, utóbbit 51 480 ember kaphatja majd meg. “Nagyon fontos mindannyiunk számára a hatásosság és a biztonságosság, ezt a két fő szempontot követjük minden újabb vakcina bevezetésekor” – hangsúlyozta.

A KÍNAI VAKCINA EGY RÉGI BEVÁLT ÉS ISMERT TECHNOLÓGIÁN ALAPSZIK

A kínai vakcináról szólva a tisztifőorvos közölte: ez a védőoltás egy régi, bevált és ismert technológia, tartalmazza a teljes vírust elölt, inaktivált formában, így betegséget nem tud okozni, ugyanakkor kiváltja a teljes immunreakciót. Müller Cecília ismertette: a vakcina megérkezése után a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megkezdi az úgynevezett felszabadító vizsgálatot, amit minden gyártási tétel esetében elvégeznek, ez után tudják az orvosok rendelkezésére bocsátani a vakcinát.

Az országos tisztifőorvos hozzátette: a kínai oltást azért is várják, mert sokkal egyszerűbben kezelhető, mint más hasonló vakcinák, átlagos hűtőszekrényben, 2-8 fokos hőmérsékleten, hosszú ideig tárolható. Megjegyezte, a kedden érkező vakcina ráadásul – ismereteik szerint – egyadagos fecskendőbe töltött, tűvel ellátott kiszerelésben fog érkezni, ezért a beadása is rendkívül egyszerű lesz.

MINDEGYIK VAKCINA BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS

A tisztifőorvos szólt arról is, hogy a jelenleg forgalomban lévő vakcinák mindegyike biztonságos és hatásos. Kizárólag akkor kell gondolkodnia az oltó orvosnak, hogy melyik vakcinát válassza, ha valamilyen egészségügyi ok miatt “különös méltánylást” érdemel egy beteg. “Ebben az esetben az oltó orvos jelzi az igényét, és ezt is meg fogjuk oldani” – fogalmazott.

A VAKCINAGYÁRTÓK FOLYAMATOSAN FIGYELIK A BEOLTOTTAKAT

Müller Cecília elmondta, hogy a vakcinagyártók folyamatosan figyelik a beoltottakat, ez azért is fontos, hogy megtudják, mennyi ideig ad védettséget egy-egy oltás, illetve újabb és újabb csoportokon, például várandós nőkön, illetve gyermekeken is tesztelik az oltóanyagokat. Az országos tisztifőorvos közölte azt is: a világszerte romló járványügyi adatok rávilágítanak, hogy továbbra is heroikus küzdelem zajlik a világban a koronavírus-járvány megfékezésére. Ezt teszi Magyarország is.

A SZAKIRODALOM MÁR A KORONAVÍRUS 7-8 MUTÁCIÓJÁT ISMERI

Az adatok alapján valószínű, hogy többféle mutáns vírus is terjedni kezdett a világban. A brit mutánst Magyarországon 69 esetben azonosították, és további 35 esetet vizsgálnak az NNK laboratóriumában. Müller Cecília megjegyezte: bizonyos, hogy a brit mutánsnak elkezdődött a közösségi terjedése. A szakirodalom már 7-8 mutációt ismer, amelyek felismerése járványügyi szempontból rendkívül fontos, hiszen befolyásolhatják a vakcinák hatásosságát.

EMELKEDÉS LÁTHATÓ A HÉTVÉGI RENDŐRI INTÉZKEDÉSEK SZÁMÁBAN

Nagyfokú emelkedés látható a hétvégi, a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos rendőri intézkedések számában – közölte Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Az alezredes tájékoztatása szerint a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a hétvégén 377 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Közülük 303 ember ellen azért volt szükség a fellépésre, mert megszegték a tízezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyein öt, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 69 ember ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén – tette hozzá. Az alezredes közölte azt is: a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt hétvégén 1511 intézkedés történt, ebből 15 amiatt, hogy kutyasétáltatók több mint 500 méterre távolodtak el a lakóhelyüktől. A kijárási korlátozások életbelépése óta 38 344 ember sértette meg a szabályokat – mondta Kiss Róbert.

Forrás: MTI


    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb