Mindenmás

Napi pakk, kedd: érkezik a kínai szuri, ma sem fog esni Szegeden, és most van a palacsinta világnapja

Ma érkezik Magyarországra az első adag kínai vakcina, amellyel több mint negyedmillió ember válhat védetté a koronavírus ellen. Száraz, de azért még egy kicsit hideg napunk lesz Szegeden, és ha egy csaló napod lehet a héten, akkor mindenképp ma süss palacsintát!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

JuliannaLilla, Dániel, Daniló, Dános, Darrell, Eliána, Éliás, Eliél, Eliot, Elton, Eponin, Filip, Filippa, Fülöp, Illés, Jósiás, Józsiás, Juliána, Julinka, Juliska, Samu, Sámuel, Zámor, Musztafa

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a palacsinta világnapja.  Európában az egyik legismertebb meleg tészta, de világszerte ismerik és kedvvel fogyasztják önmagában és más ételek körítéseként is. Számos nemzet vallja a maga specialitásának, ami annak köszönhető, hogy eredete egy közös pontba, a Római Birodalomig vezethető vissza: a római légiók ellátásában játszott fontos szerepet, de ők nem édes tölteléket használtak, hanem húsfélékkel fogyasztották.
  • 281 éve született Giambattista Bodoni nyomdász és betűmetsző, akiről ma is használt betűtípust neveztek el. A klasszicizmus legnagyobb nyomdásza. A világ talán leghíresebb betűmetszője, róla nevezték el a Bodoni Antikva betűtípust, melyet ma is használnak. Ezzel szedik az International Herald Tribune címlapját.
  • 114 éve látta meg a napvilágot Rajcsányi László háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, sportvezető, mérnök.
  • 95 éve megszületett John Schlesinger Oscar-díjas filmrendező, a Maraton életre-halálra, A második legjobb dolog és az Éjféli cowboy alkotója.
  • 86 éve jött világra Sonny Bono énekes, politikus, aki legnagyobb sikereit Cher-el közösen aratta. Egyik legismertebb száma az I’ve Got You, Babe.84 éve Wallace H. Carothers szabadalmaztatta a nylont.
  • 81 éve Miskolc Görömbölytapolca nevű részén –35 °C-ot mértek, ez a magyarországi hidegrekord.
  • 62. születésnapját ünnepli John Patrick McEnroe amerikai profi teniszező, korábbi világelső. Karrierje során egyéniben 7 Grand Slam-tornát nyert, ebből négyet a US Openen, hármat Wimbledonban. Ezen kívül párosban 9 Grand Slam-címet szerzett, 5-öt Wimbledonban, 4-et a US Openen, sőt vegyes párosban is diadalmaskodott egyszer. Máig emlékezetesek művészi ütései, páratlan röptejátéka, Björn Borggal való rivalizálása, és a pályán tanúsított lobbanékony, heves viselkedése.
  • 53 éve bevezették a 911-es általános segélyhívószámot Amerikában.
  • 42 éves lett Valentino Rossi olasz motorversenyző, kilencszeres gyorsasági motoros világbajnok, a MotoGP egyik legeredményesebb pilótája.
  • 23 éve elindult a Sláger Rádió, Magyarország leghallgatottabb kereskedelmi rádiója.

MA SEM FOG ESNI SZEGEDEN

Szép lassan egyre enyhébbé válik a Szeged környéki időjárás: bár hajnalban azért még csípős hideg lesz, azért délután a sok napsütésnek hála ismét fagypont feletti hőmérsékletnek örülhetünk majd. A sapkát azért még ne hagyd otthon, de az elmúlt héthez képest már közel sem lesz olyan félelmetes a hideg.

MA ÉRKEZIK A KÍNAI VAKCINA MAGYARORSZÁGRA

Kedden 550 ezer adag kínai Sinopharm-vakcina érkezik Magyarországra, ez a mennyiség 275 ezer ember beoltására elegendő.  Ezenkívül a héten további 50 ezer ember oltására alkalmas orosz fejlesztésű Szputnyik V, valamint 102 960 adag Pfizer-oltóanyagot várnak, utóbbit 51 480 ember kaphatja majd meg. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb