Mindenmás

Romlott Szegeden a levegő minősége

Romlott Szegeden a levegő minősége a szálló por koncentrációja miatt, derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adataiból. A mai napon közzétett térkép alapján országszerte jellemző ez a helyzet.

Fotó: Török Kornél, Szeged365.hu.

Az adatok szerint Szeged levegője Miskolcéval egyetemben egészségtelen minősítést kapott, de Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Kecskemét levegőjét is veszélyesnek minősítették. Emellett további tizenöt település – Budapest, Tököl, Százhalombatta, Nyíregyháza, Oszlár, Eger, Salgótarján, Szolnok, Vác, Dorog, Esztergom, Tatabánya, Székesfehérvár, Várpalota és Szombathely – levegője kapott kifogásolt minősítést.

Fotó: Török Kornél – Szeged365.hu

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. Az NNK korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a helytelen tüzelés mellőzésével a lakosság is sokat tehet a környezetükben élők egészségének megóvásáért. Az egészségtelen vagy veszélyes minősítésű településeken az NNK az egészséges embereknek is azt tanácsolja: kerüljék a szabadban a hosszabb ideig tartó fizikai munkát, a sporttevékenységet, a gyermekeket pedig óvják ettől.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb