Közélet

Nehézfémszennyezés úszik felénk Romániából, újabb öko-katasztrófa fenyeget a Tiszán

Nehézfémszennyezés érte el a Szamost, a származási hely egy román bányameddő – értesítették keleti szomszédaink a nemzetközi riasztórendszeren keresztül az Országos Vízügyi Főigazgatóságot. Az egyelőre ismeretlen összetételű és mennyiségű szennyezés szerda éjfél körül érkezett meg a magyar területre. 

Az emberi egészség, illetve a vizek és a természeti környezet megóvása érdekében ezért elrendelték az Országos Műszaki Irányító Törzs működtetését, melynek célja a védekezési munkálatok összehangolása és vezetése. Rosszabb esetben a szennyezés belefolyhat a Tiszába és elérhet Szegedig is.

21 ÉVE TÖRTÉNT A TISZA ÉLŐVILÁGÁNAK EDDIGI LEGNAGYOBB ÖKO-KATASZTRÓFÁJA

Aki megélte, biztosan soha nem felejti el azt a pusztítást, amely huszonegy éve sújtotta a Tisza folyó élővilágát: 2000. január 31-én a Szamos felső folyásának vízgyűjtő területén működő román-ausztrál tulajdonú Aurul nevű bányavállalat cianiddal és nehézfémekkel szennyezte a Szamos és a Tisza folyókat Romániában. Ez volt az eddigi legsúlyosabb Magyarországot is érintő vízszennyezés, ami alig két hét alatt felmérhetetlen károkat okozott Szegednél a Tisza élővilágában. 

A magyar országgyűlés a fenti esetre emlékezve 2000. június 16-án február 1-jét a Tisza Élővilágának Emléknapjává nyilvánította.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb