Közélet

Kifogásolt a levegő minősége Szegeden, ezen ronthat a hazánkba érkező szaharai por

Míg Szeged, Esztergom, Dorog, Veszprém, Ajka, Mosonmagyaróvár, Sopron és Szombathely levegője kifogásoltnak számít, addig a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) térképén már Budapest, Tököl, Százhalombatta, Várpalota, Nyíregyháza, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok és Hernádszurdok is a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel szerepel – írja az MTI.

 A legtöbb helyen az előrejelzés szerint nem várható jelentős változás a levegőminőségben. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. Az NNK korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségtelen vagy veszélyes minősítésű településeken az egészséges embereknek is ajánlott kerülni a szabadban a hosszabb ideig tartó fizikai munkát, a sporttevékenységet, a gyermekeket pedig óvni kell ettől. Szegeden viszont egyelőre erre nem kell számítani, viszont érkezik a szaharai por, ami ronthat a levegő minőségén.

JÖN A SZAHARAI POR

A jelenlegi előrejelzések alapján sáros eső nem várható, de a szálló por okozta légszennyezettséget növelheti a térség fölé érkező szaharai por – ezt már az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa közölte szombaton az MTI megkeresésére. Pénteken az európai uniós Copernicus Légköri Megfigyelő Szolgálat (CAMS) közölte, hogy ismét nagy mennyiségű szaharai homok érkezik Európa fölé a hét végén. Erre reagálva Csonka Tamás meteorológus az MTI-nek azt írta: Magyarország térsége fölött anticiklon épül ki, amely tartósan meghatározza az időjárást, ennek nyugati peremén a Nyugat-Európát elérő hidegfront előtt érkezik a szaharai por, amely északi irányból hazánk fölé is megérkezhet.

SÁROS ESŐ NEM LESZ

A Kárpát-medence térségében azonban jelentős csapadék nem várható a következő 5-6 napban, így sáros esőre sem kell számítani. A meteorológus ugyanakkor kiemelte, hogy a hét második felében a szaharai por hatására a talajközeli szinteken előfordulhat az úgynevezett kisméretű aeroszol részecskék (PM10), vagyis a szálló por koncentrációjában bizonytalan mértékű növekedés, de ezt valószínűleg nehéz lesz elkülöníteni a regionális vagy helyi szennyezéstől.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb