Mindenmás

Continental tüntetés: közleményben reagált a vállalat a makói gyárat érintő sztrájk ügyében

Az új kollektív szerződésről folyó tárgyalások eredménytelensége miatt nyolcórás sztrájkot tartottak a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában szombat reggel 6 órától. A kialakult sztrájk helyzettel kapcsolatban a vállalat közleményt adott ki, melyből kiderül álláspontjuk a tüntetéssel kapcsolatosan.

ELŐZMÉNYEK:

A 2020. július elején megkezdett kollektív szerződés tárgyalások eredményeként, 2020. decemberében vállalatunk javaslatot tett, a szakszervezetek felvetései alapján, a kollektív szerződés megkötésére. 2020. december 22- én a tárgyalások azonban megrekedtek, mert a három tárgyalásban részt vevő szakszervezet közül a Makói Gumiipari Szakszervezet elzárkózott a másik két szakszervezettel és a munkáltatóval történő további egyeztetéstől.

Fotó: ipaririportok.hu

A SZTRÁJK HELYZET KIALAKULÁSÁRÓL

Miközben a vállalat folytatni kívánta 2021- ben a kollektív szerződés tárgyalását, az egyeztetésektől elzárkózott Makói Gumiipari Szakszervezet sztrájkbizottságot alakított és 02.17-re figyelmeztető sztrájkot hirdetett. A kétórás eseményen a megközelítőleg 1700 munkavállalóból 120 fő vett részt. Még aznap, 02.17- én egyeztetést folytattak a Makói Gumiipari Szakszervezet sztrájkbizottságával, melynek során konkrét javaslatokat tettek a követeléseikre, egyúttal a kollektív szerződés tárgyalások folytatására kérték fel őket a másik két vállalatnál reprezentatív szakszervezet bevonásával. A Makói Gumiipari Szakszervezet ezt követően 02.20- ra ismét munkabeszüntetést szervezett, mely 98 fő részvételével zajlott le – olvasható a közleményben.

Fotó: autoszektor.hu

KÖVETKEZŐ LÉPÉSEK

A Makói Gumiipari Szakszervezet sztrájkbizottsága következő lépésként nem kíván a kollektív szerződés tárgyalásához visszatérni. Visszajelzésében azt fogalmazta meg, hogy a sztrájk követeléseivel kapcsolatos eredmények, egy külön, Makói Gumiipari Szakszervezet és a munkáltató közötti megállapodásban kerüljenek rögzítésre.

Fotó: autoszektor.hu

A vállalat álláspontja, hogy értékeikkel összhangban, az egyenlő érdekképviselet jogát minden munkavállaló és mindhárom szakszervezet – CDFSZ, MGSZ, MTSZSZ – részére biztosítani kell. Az egyeztetéseket a munkáltató továbbra is kollektív szerződés tárgyalás keretei között kívánja folytatni, nem pedig egy külön megállapodásban.

Forrás: Continental Magyarország

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb