Mindenmás

Napi pakk, kedd: marad a csodás idő Szegeden, de sajnos nem múlik a veszélyhelyzet sem

Egy jó és egy rossz hír is jut így kora reggelre: sajnos egy darabig még marad a veszélyhelyzet, de úgy tűnik, egész héten kitart a tavaszias jó idő is. Még pár nap egészen biztosan kell a rakpart újranyitásához, és ez az a nap, amikor megszületett Mátyás király. Pattanj ki a ágyból, és kezdd a napot a Szeged365 híreivel!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Alfréd, Alfréda, Antigon, Balambér, Fáta, Hasszán, Kardos, Lázár, Lázó, Mirtill, Ottó, Péter, Pető, Polikárp, Romána, Romina, Szemere, Szirén

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 578 éve Kolozsváron megszületett I. Mátyás, születési nevén Hunyadi Mátyás, elterjedt nevén Mátyás király, Magyarország és Horvátország királya 1458-tól, cseh király 1469-től, Ausztria uralkodó főhercege 1486-tól haláláig. Közkeletűen Corvin Mátyás vagy Igazságos Mátyás néven is ismert.
  • 336 éve látta meg a napvilágot Georg Friedrich Händel német-angol zeneszerző.
  • 132 éve jött világra Victor Fleming a többszörös Oscar-díjas filmrendező, az Óz a csodák csodája és az Elfújta a szél direktora. A filmiparban betöltött szerepének köszönhetően csillagja megtalálható a Hollywood Walk of Fame-en.
  • 126 éve született Csanády György költő, újságíró, rádiórendező, a Székely himnusz szövegének írója. 1921-ben írta a Mihalik Kálmán által megzenésített későbbi Székely himnusz szövegét.
  • 83 éve Prágában megszületett Jiri Menzel Oscar-díjas cseh rendező, színész. 1967-ben a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmje megkapta a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.
  • Ma lenne 81 éves Peter Fonda színész, rendező, forgatókönyvíró, a Szelíd motorosok és a Menekülés Los Angelesből szereplője. Jane Fonda öccse, Bridget Fonda apja.
  • 24 éve Skóciában tudósok bemutatták Dolly bárányt, az első klónozott emlőst.

CSODÁS LESZ MA AZ IDŐJÁRÁS SZEGEDEN

Folytatódik a tavaszias időjárás kedden is: bár hajnalban még hűvös lesz, napközben már ismét a tavaszias jó időnek örülhetünk majd. Esőre nem kell számítani, és szerencsére a szél sem fogja lefújni a fejünket.

MARAD A JÁRVÁNYÜGYI VESZÉLYHELYZET

Kilencven nappal hosszabbították meg a járványügyi veszélyhelyzetet. Fontos leszögezni, hogy ez nem azonos a járványügyi korlátozások meghosszabbításával. Utóbbiak a hónap végéig tartanak, vagyis ezekről is döntenie kell hamarosan a kormánynak.

MÁR LÁTSZIK, DE MÉG NEM JÁRHATÓ A RAKPART

Lassan, de biztosan kúszik vissza a Tisza a medrébe, s ahogy egyre jobban apad a folyó vízszintje, adja magát a kérdés, vajon mikor vehetik újra birtokba a rakpartot a közlekedők?

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb