Kikapcs

Ez drága mulatság lesz: többezer eurót követelnek a Jerusalema Challenge-felvételekért, a Somogyi Könyvtár már törölte a sajátját

Tavaly év végén robbant be a köztudatba a Jerusalema Challenge, a szívderítő kezdeményezésnek azonban most drága vége lehet: Master KG nevében a szerzői jogok megsértése miatt 1000-4000 euró között mozgó fizetési felszólításokat kezdtek küldeni azoknak, akik táncukat feltöltötték a YouTube-ra. Szegeden a Somogyi Könyvtár és a Szent-Györgyi Albert Agóra, a megyében a szentesi légimentők érintettek a dologban.

TAVALY ÉV VÉGÉN ROBBANT BE A JERUSALEMA CHALLENGE

Tavaly év végén robbant be a köztudatba az úgynevezett Jerusalema Challenge, amelynek lényege az volt, hogy dobjuk fel egymás napját ezekben a nehéz időkben különböző formációk táncos produkcióival, akik a kihívás részeként a dél-afrikai Master KG és Nomcebo Zikode dalszerző énekesnő Jerusalema című dalára ropják.

Szegeden például imádtuk a táncos lábú könyvtárosokat a Somogyi – könyvtárból, a szentesi légimentők performanszát ugyanúgy, mint a Szent-Györgyi Albert AGÓRA csapatának fergeteges táncát. Sőt, tavaly novemberben még maga az énekes is pozitívan nyilatkozott a legújabb őrületről, a spot on news című portálnak adott interjújában: „óriási megtiszteltetés számomra, hogy az emberek az egész világon az én dalomra táncolnak, nagy örömmel nézem ezeket a videókat.”

AKÁR 4000 EURÓT IS KÖVETELHETNEK

Sajnos az énekes menedzsereinek azonban úgy tűnik nagyon más a véleménye: az RTL német televízió beszámolója alapján a jó szándékú kezdeményezésnek csúnya vége lehet. Master KG nevében a szerzői jogok megsértése miatt fizetési felszólításokat kezdtek küldeni azoknak, akik táncukat feltöltötték a YouTube-ra. A követelt összeg címzettenként 1000-4000 euró között mozog.

A SOMOGYI MÉG NEM KAPOTT FELSZÓLÍTÁST, DE MÁR TÖRÖLTÉK IS A VIDEÓT

“Megvizsgáljuk a klipeket és akiknél úgy ítélik meg a jogászaink, hogy a videót saját arculatuk építésére, üzleti haszonszerzésre is fel tudják használni, azokkal szemben képviseljük ügyfeleink érdekeit” – írta a német kereskedelmi csatorna részére eljuttatott közleményében az énekes jogi képviseletét Európában ellátó Warner Music. Ennek tükrében a Somogyi – könyvtár már törölte is a saját táncos videóját. A Népszava kérdésére a könyvtár, és a légimentők is úgy nyilatkoztak, hogy eddig nem kaptak felszólítást jogdíj fizetésére.

Forrás: nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb