Szegedi Arcok

Hawaii, dizsi, napfény a turisztikai irodák szemével: tervezik – e már az idei utazásokat a szegediek?

A szürke téli fáradtság, a járványhelyzet miatti korlátozások, és a kényszerű bezártság után nem csoda, ha az emberek arra vágynak, hogy utazhassanak, a mindennapok nyűgjéből kiszakadva egy napfényes vízparton süttethessék a hasukat, fesztiválozzanak, új élményeket gyűjthessenek. De ebben a bizonytalan évben, mennyire lehet előre tervezni akár csak a nyárra is? Mennyire mernek a szegediek befizetni egy-egy útra annak reményében, hogy a járvány nem húzza keresztül a számításukat? A tavasz, nyár közeledtével látszódik – e némi fellendülés a turizmusban? Erről beszélgettünk a szegedi utazási irodákkal, a Proko Travel, az Adria Tours, és a Szeged Tourinform képviselőivel.

Fotó: mienkavilag.hu

PRÓNAY BENCE, ÜGYVEZETŐ, PROKO TRAVEL

“Idén megnőtt az igény arra, hogy az országhatárt átívelő nyaralásokat tervezzenek az emberek.”

A Proko Travel utazási iroda tapasztalatai szerint egyértelműen növekszik az emberek foglalási kedve, habár most a harmadik hullám némelyeket kivárásra sarkallt, de alapvetően azt látni, hogy az emberek szeretnének már utazni, és júniustól kezdődően, az év második felére már érkeznek is a foglalások. Ennek a felfelé ívelő tendenciának az is lehet az oka az ügyvezető szerint, hogy sok utazási irodához hasonlóan, ők is kedvező lemondási feltételeket biztosítanak az utazóközönség számára, ami azt jelenti, hogy a foglalás után még hosszú ideig ingyenesen lemondhatóak az utak. “Ezzel próbálunk segíteni abban a vendégeknek, hogy kockázatmentesen foglalhassák le szállásaikat. A mi irodánkban a külföldi utak vannak jelentős túlsúlyban, kb. 90-95%-a a nálunk leadott foglalásoknak külföldre irányul, a belföldi utak foglalása csak 5-10%-ra tehető. A tavalyi évben sokan csak belföldön tudtak kikapcsolódni, és ezért is lehet az, hogy idén már megnőtt az igény arra, hogy az országhatárt átívelő nyaralásokat tervezzenek az emberek” – árulta el Prónay Bence.

Fotó: otptravel.hu

Az ügyvezető azt is elárulta, hogy véleménye szerint május közepétől már apránként elindulhatnak a külföldi utazások. A tavalyi évhez hasonlóan egy folyamatos felfutásra lehet számítani, egyre inkább ki fog nyílni ismét a világ az utazni vágyók előtt, így várhatóan június közepétől kezdődően már nagyobb számban lehet menni nyaralni, remélhetőleg, akkor már Európa valamennyi országa látogatható lesz.

Fontos tudni, hogy nagyon sok országnak gazdasági szempontból kulcskérdés a turizmus, Magyarország is már hónapok óta arra készül, hogy miként tudja megnyitni a kapuit az utazók előtt. Nagyon sok európai ország ugyanígy már most készül, például Görögország, Olaszország, Spanyolország, Törökországról nem is beszélve, ami gyakorlatilag most is üzemel, ők nincsenek úgy bezárkózva, mint némely európai ország. “Arra számítunk, hogy mivel a turizmusban hónapok óta készülnek a nyitásra az országok, valószínűleg gördülékenyebb lesz ez a folyamat, mint a tavalyi évben volt. Előreláthatólag egységesebb lesz ez a helyzet, tehát nem fognak olyan hektikusan változni az egyes előírások, jogszabályok, mint a tavalyi évben” – mondta el az ügyvezető igazgató.

Fotó: horvatorszaginfo.hu

ÁCS SZILVIA, IRODAVEZETŐ, SZEGED TOURINFORM

“Szerbia irányából, ahol a korlátozások feloldásra kerültek, már nagyon nagy számban érkeznek a megkeresések Szegedre.”

A Szeged Tourinform tapasztalatai alapján is az látható, hogy idén jobban kivárnak az emberek, a legtöbben a nyári időszakra terveznek, és foglalnak maguknak szállást. Sokan például áthozták az idei évre a Szegedi Szabadtéri Játékokról tavaly megmaradt jegyüket, és a rendezvényhez kapcsolódóan foglalnak szállást, vagy pedig az oltottságban és az újra nyitásban reménykedve, júniusra érkeznek az irodához nagyobb számban foglalások, de vannak, akik már húsvétra is mertek foglalni, leginkább azért, mert a szállásadók megadják azt a lehetőséget, hogy szinte az utolsó pillanatig, díjmentesen le lehet mondani a szállást. Azonban a húsvéti időszakra még nem jellemzőek, hogy telítettek lennének a szálláshelyek, tudtuk meg Ács Szilviától.

“A jelenlegi helyzetben nagyon nehéz tervezni, próbálunk minden eshetőségre gondolni. Az irodánk részéről, ha például arról lenne szó, hogy a tematikus sétáinkat a biztonsági előírásoknak megfelelően megtarthatjuk, akkor akár már a jövőhéten el tudnánk indítani, az idegenvezetők is ugrásra készen állnak. Reményeink szerint a nyári időszakban minél több esemény megtartható lesz Szegeden, nemcsak a városi, hanem egyéb rendezvényszervezők programjai is, akik évről évre mindig hozzánk hozzák el rendezvényeiket. Ezek az éppen aktuális rendeletnek megfelelően, ahhoz igazítva valósulhatnak meg” – folytatta az irodavezető, majd azt is elárulta, hogy sajnos azonban lesznek olyan rendezvények, amelyek megszervezésére kevés lesz a rendelkezésre álló idő, ezért nem tudják megvalósítani őket.

“Arra számítunk, hogy a belföldi turizmus lesz várhatóan erősebb az idei évben. Azt látjuk viszont, hogy Szerbia irányából, ahol a korlátozások feloldásra kerültek, nagyon nagy számban érkeznek a megkeresések Szegedre. Az elmúlt egy – két hétben, voltak, akik például a fürdő iránt érdeklődtek nálunk, és igénybe vették volna a szolgáltatást. Úgy gondolom, hogy amint lehetőség lesz, be fog indulni a turizmus” – mondta el Ács Szilvia.

Fotó: Szegedi Borfesztivál Facebook oldal

OGURLIC UZON ÁGNES, ÜGYVEZETŐ, ADRIA TOURS

“Nem hinném, hogy bármelyik ország feltételként szabná meg, hogy csak a beoltottak mehetnek, vagy igazolványhoz kötné a beutazást.”

Az Adria Tours utazási iroda munkatársai is úgy tapasztalják, hogy egyre több megkeresés érkezik az utazásokkal kapcsolatosan, elsősorban ajánlatkérések, de elindultak már a foglalások is, ami az elmúlt egy év után nagy öröm számukra. Ogurlic Uzon Ágnes elmondta, nagyon bíznak abban, hogy ez a nyár, már nyár lesz. “Sokan bíznak abban, hogy az oltásoknak köszönhetően lehet majd menni külföldre. Nem hinném, hogy bármelyik ország feltételként szabná meg, hogy csak a beoltottak mehetnek, vagy igazolványhoz kötné, de biztos, hogy sokaknak meg fogja könnyíteni az utazását. Mi elsősorban az Adria térségébe, Horvátországba, Montenegróba, Albániába, Boszniába szervezünk utakat, ott kizártnak tartom, hogy ezt kérnék” – véli az ügyvezető.

Fotó: utazomajom.hu

Ogurlic Uzon Ágnes elárulta, hogy az irodájuk májusra tervezi az első hajóutat, ami reményeik szerint, már el is tud indulni. A többi tervezett út főleg nyári és őszi időpontokra tehető, abban már jobban bíznak, hogy gond nélkül megvalósíthatóak lesznek. “Sok utas a tavalyi évről áthozta az akkor meghiúsult utazását erre az évre. Tudták, hogy az utazási irodák milyen nehéz helyzetbe kerültek, ezért többen úgy döntöttek, hogy nem kérik vissza az utazás árát, inkább áttetették az idei évre. Így is az utazási irodák felélték a tartalékaikat, hiszen egy éve nincsen bevételünk, kiadásaink pedig ugyanúgy vannak, mint a dolgozók bére, a rezsi, a bérleti díj, de nem adtuk fel, kitartunk, és nagyon reméljük, hogy ez az év már más lesz” – fejezte be gondolatait Ugorlic Uzon Ágnes.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb