Közélet

Müller Cecília: akinél kialakul a teljes védettség, annál oldják fel az elzárást

Orbán Viktor miniszterelnöknél tett mai látogatásán Müller Cecília azt javasolta, hogy akinél kialakul a teljes védettség, annál oldják fel az elzárást – hangzott el az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Az operatív törzs és a kormány megfontolja, megvitatja a kérdést Müller Cecília szerint – olvasható az index.hu cikkében.

MÜLLER CECÍLIA: A HARMADIK HULLÁM FELSZÁLLÓ SZAKASZÁBAN VAGYUNK

Felszálló szakaszban van a harmadik hullám Magyarországon, ezt igazolják a járványügyi adatok is – közölte Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 2855-tel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma és 102 ember – jellemzően idős, krónikus beteg – halt meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elhunytak között szinte minden nap vannak olyan fiatal krónikus betegek is, akiket egy esetleges védőoltás megmenthetett volna.

AZ NNK MÁR A BRIT MUTÁNST IS KI TUDJA MUTATNI A SZENNYVIZEKBEN

A tisztifőorvos kitért arra is, hogy a fertőzöttek nagy többségénél nem volt utazással összefüggésben a brit mutáns megjelenése. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon jelen van a brit mutáns, “közösségi terjedésnek vagyunk tanúi” – fogalmazott. A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában kifejlesztettek egy módszert, így már nemcsak a koronavírus örökítőanyagát, hanem a brit mutánst is ki tudják mutatni a szennyvizekben. Az eredmények alapján Budapest, Debrecen, Tatabánya, Székesfehérvár és Győr szennyvízmintáiban is kimutatták a brit mutánst – közölte Müller Cecília.

KEDDEN 397 EMBERREL SZEMBEN INTÉZKEDTEK A KIJÁRÁSI TILALOM MEGSÉRTÉSE MIATT

A rendőrök 397 emberrel szemben intézkedtek a kijárási és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt kedden – közölte Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Elmondta, ezzel 42 064-re emelkedett a rendőri intézkedések száma a kijárási tilalom, illetve a kijárási korlátozás ellenőrzése óta.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Szólt arról, hogy a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában 119 emberrel szemben intézkedtek. A fellépésre 92 ember esetében azért volt szükség, mert nem tett eleget a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletben foglaltaknak. Közülük 13 embert figyelmeztettek, 46 embert helyszíni bírsággal büntettek, 33 ember ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Forrás: MTI/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb