Mindenmás

NNK: egészségtelen a levegő minősége Szegeden

Egészségtelennek találta a levegő minőségét Szegeden a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), de méréseik alapján szombatig országszerte kedvezőtlenek maradhatnak az értékek.

EGÉSZSÉGTELEN SZEGED LEVEGŐJE

Tájékoztatásuk szerint hat városban veszélyes a levegő minősége a kisméretű aeroszolrészecskék (szálló por) tömegkoncentrációja miatt: Kazincbarcikán, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon és Sajószentpéteren. További tizenegy településen – Szegeden, Budapesten, Tökölön, Százhalombattán, Salgótarjánban, Egerben, Oszláron, Szolnokon, Várpalotán, Szombathelyen és Szentgotthárdon – egészségtelen a levegőminőség. Ezek mellett tizenhárom település levegőjét kifogásoltnak minősítették (Debrecen, Hernádszurdok, Vác, Dorog, Esztergom, Tatabánya, Székesfehérvár, Dunaújváros, Ajka, Győr, Mosonmagyaróvár, Sarród, Sopron).

Fotó: Szabó Dávid

JAVULÁST A HÉTVÉGÉN ÉRKEZŐ HIDEGFRONT HOZHAT

Javulást a meteorológiai előrejelzés szerint a hétvégén erős széllökésekkel érkező hidegfront hozhat – tették hozzá. Az NNK kiemelte: az érintett településeken az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, krónikus betegségben szenvedők, idősek) légúti tüneteket tapasztalhatnak. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, szükségük lehet egyéni védekezésre az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken. Nekik azt javasolják, hogy kevesebbet legyenek a szabadban.

Fotó: Szabó Dávid

FONTOS A GYAKORI SZELLŐZTETÉS

Az NNK fontosnak nevezte továbbá a naponta többszöri gyors és intenzív szellőztetést. Ez különösen fontos a zsúfoltabb közösségi terekben (például osztálytermekben), ahol az egyéb intézkedések mellett így tovább csökkenthető a Covid-19 fertőzés terjedésének kockázata – jegyezte meg az NNK.

Forrás: MTI
    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb