Mindenmás

Tovább romlott a levegő minősége Szegeden

Tovább romlott a levegő minősége Szegeden. Míg tegnap még egészségtelen minősítést kapott a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai alapján, addig mára már városunk szerepel azok között a települések között, ahol a mérések indokolták a levegő minőségének veszélyessé való nyilvánítását.

AZ ORSZÁG KELETI FELÉBEN, KÖZTÜK SZEGEDEN, VESZÉLYES A LEVEGŐ MINŐSÉGE

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtöki térképén az ország keleti felében Szeged, Szolnok, Nyíregyháza, Debrecen, Oszlár, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok, míg a nyugati országrészben Mosonmagyaróvár szerepel a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

Budapest, Vác, Salgótarján, Eger, Hernádszurdok, Tatabánya, Várpalota, Győr, Szombathely, Szentgotthárd és Pécs levegőjét egészségtelennek minősítették. Kifogásolt a levegő Tökölön, Százhalombattán, Dorogon, Esztergomban, Veszprémben, Ajkán, Sarródon és Sopronban.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

SZOMBATIG ELŐRELÁTHATÓLAG KEDVEZŐTLEN MARADHAT A LEVEGŐ MINŐSÉGE

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. Az NNK szerdán azt közölte: szombatig országszerte kedvezőtlen maradhat a levegő minősége, javulást a hétvégén erős széllökésekkel érkező hidegfront hozhat.     

AZ ÉRZÉKENY CSOPORTOKBA TARTOZÓK LÉGÚTI TÜNETEKET TAPASZTALHATNAK

Az NNK korábban azt közölte, hogy az érintett településeken az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, krónikus betegségben szenvedők, idősek) légúti tüneteket tapasztalhatnak. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, szükségük lehet egyéni védekezésre az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken. Nekik azt javasolják, hogy kevesebbet legyenek a szabadban.     

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb