Mindenmás

Napi pakk, péntek: ködösen indul, de annál szebben zárul a nap, ma van a farmer és a gabonapehely szülinapja is

Csodásnak ígérkezik a péntek: nemcsak a reggeliző pehely feltalálása miatt, hanem egy igazi tavaszias délután miatt is mosolyoghatunk ma. Bár a reggel ködösen fog indulni, délután te is eldobhatod majd a kabátot! Készíts egy tál müzlit, és vesd bele magad a péntekbe a Szeged365-tel!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Edina, Alexander, Décse, Edentina, Edna, Gécsa, Géza, Gyécsa, Győző, Izabel, Izabell, Izabella, Néró, Nesztor, Ottokár, Porfir, Rodelinda, Sándor, Szamira, Viktor – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 219 éve született Victor Hugo francia költő, regény- és drámaíró, A párizsi Notre-Dame és a Nyomorultak szerzője.
  • 192 éve jött világra Levi Strauss, a világ egyik legismertebb ruhadarabja, a farmer kitalálója. Eleinte vitorlavászonból készített nadrágokat a munkásoknak. Az 1870-es évek végén Jacob Davis szabó kezdett el fém szegecsekkel ellátott nadrágokat készíteni, hogy jobban bírják ruhadarabok a hétköznapi kihívásokat. Ebből lett a Levi’s farmer.
  • 169 éve látta meg a napvilágot John Harvey Kellogg sebész, a gabonapehely atyja. Szülőhelyének kórházában orvosként dolgozott, s testvérével együtt, a kórház betegeinek gyors felgyógyulása érdekében a lábadozóknak egészséges táplálkozást ígérő gabonatermékekkel kísérleteztek. 1894-ben véletlenül állították elő a gabonapelyhet: elfeledkeztek egy adag főtt búzáról, s éjszakára kint hagyták a szabadban. A következő reggel megállapították, hogy nem a várt összeszáradt anyag lett belőle, hanem különálló, száraz pehely.
  • 91 éve üzembe helyezték az első piros-zöld közlekedési lámpát Manhattanben.
  • 89 éve megszületett Johnny Cash, tizennyolcszoros Grammy-díjas amerikai énekes, zeneszerző, színész.
  • 77 éve az amerikai hadseregben először neveztek ki nőt parancsnokká. Sue Dauser egy nővéralakulat vezetője lett.
  • 67. születésnapját ünnepli Michael Bolton amerikai zeneszerző, szövegíró, énekes és zongorista.
  • 57 szál gyertyát rúg ma le a legendás VHS akcióhős, Mark Dacascos amerikai színész, harcművész, az Amerikai szamuráj és a Bölcsőd lesz a koporsód szereplője.
  • Ugyancsak 57 éves lett Détár Enikő színésznő, a Napló szerelmeimnek szereplője.

MA IS TAVASZIAS LESZ A DÉLUTÁN SZEGEDEN

Pénteken a nyirkos, ködös reggelt követően ismét sok lesz a napsütés, de északkeleten és néhol a Dunántúli-középhegységben ismét beragadhat a köd, illetve a rétegfelhőzet. Szegeden szerencsére az elmúlt napokban megszokotthoz hasonlóan nagyon kellemes lesz a délután, és jó hír, hogy bár egy kicsit hűvösebb kivitelben, de a hétvégén is kitart majd a tavaszi lendület. Reggel 2-3, délután 17-18 fokot mérhetünk majd.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb