Közélet

Galgóczi Ágnes: indokolt lenne rövid időre lezárni a plázákat és bevezetni az online oktatást

Az NNK főosztályvezetője szerint az iskolákat teljesen online oktatásra kellene átállítani, hogy hatékonyabban lehessen megakadályozni a járvány terjedését. A járvány jelenlegi szakaszában továbbá indokolt lenne az üzletek nyitvatartását korlátozni a létfontosságú szolgáltatásokra – nyilatkozta a HírTv műsorában Galgóczi Ágnes.

Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője szerint meg kellene fontolni, hogy egy kéthetes periódusra csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, posták, bankok maradjanak nyitva. Ezt az is indokolja – tette hozzá a műsorban –, hogy a plázák találkozópontok, így annak ellenére, hogy hordják a maszkot és tisztítják a kezüket, ez mégis tömeges gyülekezési lehetőség, amely a fertőzés terjedését segítheti.

EGY KÉT HETES PERIÓDUS IS SEGÍTHET A TERJEDÉS LASSÍTÁSÁBAN

Kiemelte továbbá, hogy egy rövid idejű lezárás is segíthet megakadályozni a járvány terjedését. A műsorban kérdezték az iskolák esetleges lezárásáról is. Ezzel kapcsolatban elmondta: mivel az iskolákban is terjed a fertőzés, itt is megfontolandó, hogy egy rövid időre a teljes általános iskolai oktatás online oktatásra álljon át. A rövid idő szerinte egy kéthetes periódus lehet, amikor az oltásokkal gyorsan tudnának haladni.

EGYÉNI FELELŐSSÉG A KORLÁTOZÁSOK BETARTÁSA

Az esetszámokkal kapcsolatban annyit mondott, ezeknek az alakulása attól függhet, milyen védőintézkedéseket vezetnek be, illetve milyen tempóban haladnak a védőoltások beadásával. Az pedig mindenkinek egyéni felelőssége, hogy betartja-e az intézkedéseket: fegyelmezettnek kell lennünk a következő időszakban, hogy megakadályozzuk a robbanásszerű terjedést. A szakember szerint ettől még a szabadba ki lehet menni, de szűk családi körben.

A DÉL-AFRIKAI MUTÁNS IS JELEN VAN

Galgóczi Ágnes a vírus dél-afrikai mutációjával kapcsolatban elmondta: olyan embernél fedezték fel, aki nem járt külföldön, ez arra utal, hogy másnál is jelen van Magyarországon ez a variáns. Ennek a mutánsnak az a különösen rossz tulajdonsága, hogy a védőoltások is kevésbé hatékonyak vele szemben, ráadásul képes megfertőzni olyanokat is, akik már átestek az új koronavírus okozta megbetegedésen. Ezt korábban Müller Cecília is megerősítette:

Forrás: hvg.hu, HírTV

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb