Közélet

Müller Cecília: több új mutáns jelent meg Magyarországon

Rendkívül fontos, hogy betartsuk az alap higiénés szabályokat, és ne lankadjon a figyelem, hiszen a harmadik hullám felszálló szakasza nagyon meglódult, exponenciálisan növekedik a fertőzöttek száma, valószínűleg a mutáns vírusok miatt – mondta el Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs mai, online tájékoztatóján.

74 400 ASTRAZENECA VAKCINA ÉRKEZETT CSÜTÖRTÖKÖN, MODERNÁTÓL PEDIG TÖBB MINT 28 EZER

Müller Cecília kiemelte, hogy fertőzöttek száma rendkívüli mértékben nő, hiszen 70 százalékkal magasabb fertőzőképességet produkálnak az új mutációk, mint a korábban ismert vírus. Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy 74 400 AstraZeneca vakcina érkezett csütörtökön hazánkba, a Modernától pedig több mint 28 ezer. Visszautalt Szijjártó Péter pénteki bejelentésére is, amely szerint Sinopharm oltóanyagából márciusban 500 ezer adag érkezik majd.

KIMUTATTÁK A DÉL – AFRIKAI KORONAVÍRUS MUTÁCIÓT IS HAZÁNKBAN

A járvány harmadik hullámát okozó brit típusú koronavírus-variáns mellett már bizonyítottan jelen van hazánkban a védőoltásokkal szemben is ellenállóbb dél-afrikai mutáció is. Az eddig egyetlen mintát a Neumann Labs-ben azonosították, a magyar diagnosztikai cég nemrégiben bevezetett PCR vizsgálatával, amely képes kimutatni a koronavírus újonnan megjelent variánsait. A vizsgálat eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítették.

Müller Cecília közölte, február 25-ig a brit mutánst, az NNK laboratóriumában 418 főnél mutatták ki, míg a cseh mutáns 9 főnél van jelen, 34 főnél pedig egyéb variánsokat találtak, de ezek nem nagyon térnek el az ismert koronavírustól.

A VÉDŐOLTÁSOK A VÍRUS MUTÁCIÓIVAL SZEMBEN IS VÉDENEK

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a védőoltások ezen mutációk ellen is védenek. Müller Cecília szeretettel kérte, hogy aki teheti, vegye fel az oltást. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy fontolgatják, hogy AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban módosítanak az alkalmazáson, de azt nem részletezte, hogy miképpen. Arra, hogy a korlátozásokat miért csak március 15-ig szavazták meg, azt mondta, jelen helyzetben két hétnél tovább senki nem lát, a számításaik ennyi időre engednek következtetni, hosszabb távra egyelőre nem lehet érdemben nyilatkozni.

MEGKEZDŐDÖTT AZ UTAZÁSI SZABÁLYOK SZIGORÍTÁSÁNAK ELŐKÉSZÍTÉSE

Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére megkezdődött az utazási szabályok, határforgalom-ellenőrzési rendelkezések szigorításának előkészítése, tekintettel az egész Európát érintő koronavírus-járvány harmadik hullámára – jelentette be Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese, majd elmondta hogy a döntésekről a későbbiekben adnak tájékoztatást.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Az alezredes közölte, hogy csütörtökön a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 130 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, így a vonatkozó kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 26 612 rendőri intézkedés történt a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Kiss Róbert elmondta, hogy csütörtökön 94 ember szegte meg a tízezer lakosúnál nagyobb településeken az önkormányzati rendeletekben elrendelt maszkviselési szabályokat, közülük 6 embert figyelmeztettek, 43-an helyszíni bírságot kaptak, 45 ember ellen szabálysértési feljelentést tettek.

Forrás: MTI/index.hu/Neumann Labs

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb