Közélet

Continental tüntetés, Makó: pénteken sem sikerült megegyezni

Háromszor is sztrájkoltak a közelmúltban a makói Contitech üzemében, de végül a péntek esti tárgyaláson sem engedett a munkáltató. Most a gyárban működő három szakszervezet közös fellépését készítik elő, ugyanis eddig egy szervezet próbálta sztrájkkal elérni a követeléseiket.

Csütörtökön délután kettőkor fejeződött be a 24 órás makói sztrájk, azt megelőzően már volt egy 2 órás figyelmeztető, és egy 8 órás munkabeszüntetés is. Erről itt írtunk:

Majd a csütörtöki leállás után pénteken ültek először tárgyaló asztalhoz a munkavállalók és a munkáltató, de nem egyeztek meg – számolt be a Makói Gumiipari Szakszervezet a Facebook-oldalán.

Forrás: Makói Gumiipari Szakszervezet Facebook oldala

BŐVÜLNEK A SZAKSZERVEZETEK

A HVG azt írja, hogy a gyárvezetés azt kérte a sztrájkolóktól, hogy csatlakozzanak az üzemben működő másik két szakszervezethez, akikkel egy ideje már folyik az egyeztetés. A Continentál makói gyárában egyébként három szakszervezet is működik, az egyik nagyjából egy időben alakult a Makói Gumiipari Szakszervezettel, ez a Contitech vezetőinek a támogatását is élvezte. A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete a közelmúltban alakult.

MINDENKI A FELMONDOTT SZERZŐDÉS FŐBB ELEMEIT SZERETNÉ VISSZAKAPNI

A kollektív szerződés felmondása után együtt kezdték meg az egyeztetéseket a gyárvezetéssel, de tavaly ősszel az MGSZ megelégelte, hogy nem jutnak egyről a kettőre, ezért kiszállt, és megkezdte a sztrájk szervezését. Egyébként mindhárom szervezet lényegében a felmondott kollektív szerződés főbb elemeit szeretné visszakapni. Az MGSZ, ha visszaülne a tárgyaló asztalhoz, akkor a további sztrájkokról is le kell mondania a törvény szerint. Ezért is törekszik az MGSZ arra, hogy maga mellé állítsa a másik két szakszervezetet, a mérnökök és technikusok szervezete egyébként már a 24 órás sztrájk idején szolidaritását fejezte ki, így nem kizárt, hogy ők rövidesen akár csatlakozhatnak is az MGSZ törekvéseihez.

Forrás: hvg.hu

Forrás: Makói Gumiipari Szakszervezet Facebook oldala, hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb